Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Zahraničie

Borrell zvolal schôdzku šéfov diplomacií EÚ pre eskaláciu v Libanone

Na snímke Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Svetové mocnosti sa snažia zabrániť, aby eskalácia konfliktu medzi Izraelom a proiránskym Hizballáhom nevyústila do širšieho konfliktu.

Brusel 30. septembra (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell zvoláva na pondelok mimoriadne neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie. Budú rokovať o reakcii EÚ na najnovšiu eskaláciu situácie v Libanone a ako oznámil hovorca EÚ, Borrell zvolal videostretnutie na 17.00 h (SELČ). Informuje o tom TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáhom sa v uplynulých dňoch prudko vystupňovali a izraelská armáda pri piatkovom leteckom údere v Bejrúte zabila dlhoročného vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Svetové mocnosti sa snažia zabrániť, aby eskalácia konfliktu medzi Izraelom a proiránskym Hizballáhom nevyústila do širšieho konfliktu. Dvadsaťsedemčlennej Európskej únii sa doposiaľ veľmi nedarí jednohlasne prehovoriť proti násiliu v Libanone či vyvinúť veľký vplyv na obmedzenie násilia, ktoré od uplynulého roku sužuje Blízky východ, konštatuje AFP.

Izraelské útoky na ciele v Libanone si od minulého pondelka vyžiadali už stovky obetí. Minulý týždeň si podľa libanonského ministerstva zdravotníctva vyžiadali len v priebehu dvoch dní vyše 700 obetí na životoch. Izrael v noci na pondelok podnikol aj prvý útok na centrum libanonského hlavného mesta Bejrút od vlaňajšieho októbra, keď vypukla vojna v Pásme Gazy.

Izrael presunul svoju pozornosť na Hizballáh takmer rok po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Armáda židovského štátu tam bojuje proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré zaútočilo 7. októbra 2023 na juh Izraela. Hizballáh na vojnu v Gaze reagoval ostreľovaním severného Izraela, v dôsledku čoho muselo svoje domovy opustiť množstvo Izraelčanov. Izraelská vláda sa snaží dosiahnuť ich bezpečný návrat domov.