Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Bosna: Migranti tvoria ozbrojené skupiny, ktoré prevádzajú cez hranice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V uplynulých dvoch týždňoch v Bosne a Hercegovine zahynuli pri potýčkach dvaja migranti v mestách Sarajevo a Bihač.

Sarajevo 9. septembra (TASR) - Riaditeľ Úradu pre záležitosti cudzincov Bosny a Hercegoviny Žarko Laketa v pondelok uviedol, že migranti z Afganistanu v krajine organizujú ozbrojené zločinecké skupiny, ktoré sa podieľajú na prevádzačstve cez chorvátsku hranicu. Laketa zároveň vyzval EÚ, aby pomohla balkánskym krajinám s ochranou spoločných hraníc. TASR informuje podľa agentúry HINA a portálu Dnevni Avaz.

V uplynulých dvoch týždňoch v Bosne a Hercegovine zahynuli pri potýčkach dvaja migranti v mestách Sarajevo a Bihač. Ich smrť bosnianske orgány pripisujú čoraz násilnejším praktikám zločineckých skupín zložených z migrantov.

"Žiaľ, aj oni (migranti) vytvárajú ozbrojené skupiny. Podieľajú sa na nelegálnom prevádzačstve ďalších migrantov cez hranice do EÚ," uviedol Laketa pre bosnianske médiá.

Z prevádzačstva sa podľa Laketu stal lukratívny biznis, čo prispieva k zhoršeniu situácie. "Akonáhle sú v hre veľké peniaze, dochádza ku konfliktom medzi týmito skupinami," uviedol.

Laketa taktiež zdôraznil, že počet ozbrojených zločineckých skupín zložených z migrantov sa zvýšil po tom, čo policajné zložky v Maďarsku a Srbsku vykonali viacero zásahov proti týmto skupinám. Časť týchto skupín sa preto stiahla do Bosny. "Som presvedčený, že sa z toho stala vážna bezpečnostná hrozba a EÚ musí prijať opatrenia na pomoc krajinám pozdĺž migračnej trasy," povedal.

V rozhovore Laketa upozornil, že Bosna a Hercegovina nie je cieľovou krajinou a migranti ju iba využívajú na prechod na územie EÚ.