Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Brazília sa bude starať o argentínske veľvyslanectvo vo Venezuele

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Venezuela sa ponorila do politickej krízy, odkedy úrady vyhlásili Madura za víťaza nedeľňajších volieb.

Buenos Aires 1. augusta (TASR) - Argentínsky prezident Javier Milei vo štvrtok poďakoval Brazílii za prevzatie starostlivosti o veľvyslanectvo svojej krajiny vo Venezuele. Argentínski diplomati ho museli opustiť, pretože Buenos Aires spochybnilo znovuzvolenie prezidenta Venezuely Nicolása Madura. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Argentína patrí medzi sedem latinskoamerických krajín ktorých vlády podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú o úplné prehodnotenie výsledkov tamojších nedeľňajších prezidentských volieb. Diplomatický personál týchto krajín bol preto požiadaný, aby opustil Venezuelu.

Na argentínskom veľvyslanectve je tiež šesť predstaviteľov venezuelskej opozície, ktorý tam požiadali o azyl.

"Som nesmierne vďačný za ochotu Brazílie prevziať starostlivosť o argentínske veľvyslanectvo vo Venezuele," napísal Milei na sociálnej sieti X.

"Sme vďační aj za dočasné zastupovanie záujmov Argentínskej republiky a jej občanov. Argentínsky diplomatický personál musel dnes opustiť Venezuelu, čo bola odveta diktátora Madura za naše odsúdenie podvodu, ktorého sa dopustili minulú nedeľu," dodal Milei. O osude žiadateľov o azyl sa však nezmienil.

Argentínska ministerka zahraničných vecí Diana Mondinová v stredu počas mimoriadneho zasadnutia Stálej rady Organizácie amerických štátov (OAS) vo Washingtone vyzvala krajiny na "spoluprácu v oblasti diplomatického úsilia a ochrany žiadateľov o azyl".

Milei vyzdvihol diplomatické vzťahy s Brazíliou a povedal, že "nepochybuje o tom, že čoskoro znovu otvoríme naše veľvyslanectvo v slobodnej a demokratickej Venezuele".

Venezuela sa ponorila do politickej krízy, odkedy úrady vyhlásili Madura za víťaza nedeľňajších volieb. Opozícia sa domáha prešetrenia výsledkov a tvrdí, že má dôkazy o tom, že jej kandidát zvíťazil s pohodlným náskokom.

Mnohé krajiny vrátane Brazílie, USA a EÚ požadujú od venezuelských orgánov zverejnenie podrobných údajov o hlasovaní. Biely dom v stredu varoval, že medzinárodnému spoločenstvu "dochádza trpezlivosť".