Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Brazílska polícia chce Bolsonara spojiť s pokusom o prevrat

Na snímke sa Jair Bolsonaro objíma s podporovateľkou. Foto: TASR/AP

Náznaky o Bolsonarovom zapojení do úpravy návrhu dekrétu na zvrátenie volebných výsledkov budú posilnené ďalšími dôkazmi, ktoré polícia zhromaždila pomocou príkazov na prehliadku a zabavenie.

Brazília 15. októbra (TASR) - Vyšetrovanie brazílskej federálnej polície dospeje k záveru, že bývalý prezident Jair Bolsonaro po prehratých voľbách v roku 2022 pripravoval pokus o štátny prevrat, uviedol zdroj oboznámený s vyšetrovaním. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Náznaky o Bolsonarovom zapojení do úpravy návrhu dekrétu na zvrátenie volebných výsledkov budú posilnené ďalšími dôkazmi, ktoré polícia zhromaždila pomocou príkazov na prehliadku a zabavenie. Vyšetrovanie by podľa očakávaní malo byť ukončené do novembra.

Zdroj, ktorý komunikoval pod podmienkou zachovania anonymity, povedal, že nové dôkazy naznačujú, že bývalý prezident a jeho spojenci pripravili plán na zabránenie inaugurácie víťaza volieb Lulu da Silva.

Vyšetrovanie sa podľa očakávaní malo skončiť do augusta, ale bolo predlžené po tom, čo polícia požiadala o dôkazy zo samostatného vyšetrovania údajného nezákonného sledovania politických protivníkov exprezidenta v čase, keď bol v úrade.

Vpád Bolsonarových prívržencov do brazílskeho kongresu, Najvyššieho súdu a prezidentského paláca 8. januára 2023, týždeň po tom, ako Lula da Silva zložil prezidentský sľub, bol podľa zdroja "posledným dychom pokusu o prevrat".

Zdroj tiež uviedol, že v telefónoch vyšetrovaných osôb sa našli nové dôkazy. Neuviedol však podrobnosti o tom, čo by mohlo byť zahrnuté do záverečnej správy, ktorá bude pravdepodobne zaslaná Najvyššiemu súdu v novembri.

Bolsonara v marci obvinili zo sfalšovania osvedčenia o očkovaní proti infekčnému ochoreniu COVID-19. Obvinený je aj zo sprenevery šperkov darovaných saudskou vládou. Pre útoky na volebný systém v Brazílii dostal aj zákaz vykonávať verejnú funkciu, ktorý platí do roku 2030. Krajne pravicový bývalý prezident odmieta obvinenia a tvrdí, že je obeťou politického prenasledovania.