Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident: Činy Izraela sú rovnako závažné ako kroky Hamasu

Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Po teroristickom čine vyprovokovanom Hamasom sú dôsledky riešenia štátu Izrael rovnako závažné, ako kroky Hamasu. Zabíjajú nevinných ľudí bez akýchkoľvek kritérií, povedal Lula da Silva.

Brazília 14. novembra (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva obvinil v pondelok Izrael zo "zabíjania nevinných ľudí bez akýchkoľvek kritérií" v Pásme Gazy, pričom jeho činy v tejto palestínskej enkláve považuje za "rovnako závažné" ako útoky palestínskej militantnej skupiny Hamas na územie Izraela zo 7. októbra. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Po teroristickom čine vyprovokovanom Hamasom sú dôsledky riešenia štátu Izrael rovnako závažné, ako kroky Hamasu. Zabíjajú nevinných ľudí bez akýchkoľvek kritérií," povedal Lula da Silva na slávnostnej ceremónii v metropole Brazília.

Líder najväčšej krajiny Latinskej Ameriky zároveň obvinil Izrael zo "zhadzovania bômb na miesta, kde sú deti, nemocnice, pod zámienkou, že sa tam nachádza terorista".

"To je nevysvetliteľné. Najprv musíte zachrániť ženy a deti, a potom si bojujte, s kým len chcete,"
podotkol Lula. Jeho výroky odzneli na slávnostnom privítaní 22 Brazílčanov a desiatich členov ich rodín, ktorí boli v nedeľu evakuovaní z Pásma Gazy cez Egypt - po viac než mesiaci čakania vo vojnovej zóne.

Predstavitelia brazílskej židovskej komunity výroky prezidenta odsúdili a označili ich za "mylné, neférové a nebezpečné" s tým, že "Izrael posúvajú na rovnakú úroveň s Hamasom", cituje AFP. Zároveň obhajovali "viditeľné a dokázané" úsilie izraelských úradov "zachrániť palestínskych civilistov".