Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident je znepokojený slovami o možnom krviprelievaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Maduro totiž vyhlásil, že výsledok hlasovania rozhodne o budúcnosti tejto ekonomicky zdevastovanej krajiny - či sa stane pokojnou alebo rozvrátenou.

Brazília 22. júla (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v pondelok vyjadril znepokojenie nad výrokom venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý varoval pred "krviprelievaním" v prípade svojej prehry v nedeľných voľbách. Podľa správy agentúry AFP píše TASR.

Maduro totiž vyhlásil, že výsledok hlasovania rozhodne o budúcnosti tejto ekonomicky zdevastovanej krajiny - či sa stane pokojnou alebo rozvrátenou.

Lula udržiaval úzke vzťahy s Madurovým predchodcom Hugom Chávezom, ale vzťahy medzi týmito susedmi neskôr prerušil Lulov krajne pravicový predchodca Jair Bolsonaro.

Lulovo rozhodnutie obnoviť vzťahy s Madurovou socialistickou vládou, ktorá je obviňovaná z porušovania ľudských práv a pošliapavania demokracie, vyvolalo širokú kritiku.

Inštitúcie lojálne Madurovi znemožnili populárnej opozičnej líderke Marii Corine Machadovej kandidovať pre obvinenia z korupcie, zatiaľ čo ostatní kandidáti boli diskvalifikovaní alebo odstúpili. Opozičná Demokratická jednotná platforma (PUD) na poslednú chvíľu vybrala málo známeho bývalého 74-ročného diplomata Edmunda Gonzaleza Urrutiu ako svojho kandidáta na post hlavy štátu. Ten má v prieskumoch veľký náskok, ale pozorovatelia sa obávajú, že Maduro mu nedovolí zvíťaziť.

Minulý mesiac Lula kritizoval bariéry, ktoré opozícii kladú venezuelské volebné orgány, a vyzval na zvýšenie počtu medzinárodných pozorovateľov volieb. Stalo sa tak po tom, ako Caracas stiahol pozvanie pre pozorovateľov z Európskej únie. Lula tiež vyzval na zrušenie medzinárodných sankcií voči Venezuele.

Brazílsky prezident uviedol, že jeho vláda do Venezuely vyšle dvoch členov brazílskeho volebného súdu a svojho poradcu pre zahraničné veci Celsa Amorima, aby sledovali nedeľné hlasovanie.

Argentína, Kostarika, Guatemala, Paraguaj a Uruguaj minulý týždeň vyzvali Caracas, aby zastavil prenasledovanie oponentov a prepustil všetkých politických väzňov.