Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident Lula po zranení hlavy ruší cestu na summit v Rusku

Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva Foto: TASR/AP

Príslušné úrady neuviedli, ako k zraneniu došlo, ale oznámili, že Lulu previezli do nemocnice, kde lekári zistili, že utrpel reznú ranu na zadnej časti hlavy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rio de Janeiro 21. októbra (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v nedeľu zrušil cestu do Ruska na summit organizácie BRICS, hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Dôvodom prezidentovho rozhodnutia je jeho poranenie hlavy, oznámil jeho úrad. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Príslušné úrady neuviedli, ako k zraneniu došlo, ale oznámili, že Lulu previezli do nemocnice, kde lekári zistili, že utrpel reznú ranu na zadnej časti hlavy, a odporučili mu necestovať na dlhé vzdialenosti.

Miestne médiá uviedli, že Lula v sobotu večer spadol v kúpeľni a spôsobil si reznú ranu, ktorá si vyžiadala šitie.

Lula (78) sa však na stretnutí BRICS zúčastní prostredníctvom videokonferencie a tento týždeň bude vykonávať svoje bežné povinnosti v prezidentskom paláci, uviedol jeho úrad.

Ruský prezident Vladimir Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť summit BRICS v ruskom meste Kazaň. Na summite sa stretne približne 20 svetových lídrov.

Začiatkom tohto roka sa táto skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty (SAE), Irán, Egypt a Etiópiu.

Summit BRICS by bol prvým osobným stretnutím Lulu s Putinom v tomto roku. V septembri obaja lídri telefonicky hovorili, pričom diskutovali o brazílsko-čínskom návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine.

Putin vynechal posledný summit BRICS v JAR po tom, ako naňho Medzinárodný trestný súd (MTS) vydal príkaz na zatknutie v súvislosti so sťažnosťou Kyjeva, že invázne jednotky nezákonne deportovali ukrajinské deti do Ruska.