Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Zahraničie

Blinken: USA povolili Ukrajine útočiť americkými zbraňami v Rusku

Minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antony Blinken počas tlačovej konferencie po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Černínskom paláci v Prahe v piatok 31. mája 2024. Foto: TASR/AP

Rusko sa medzičasom vyjadrilo, že o tomto konkrétnom rozhodnutí USA nič nevie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha/Washington/Kyjev 31. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine zasahovať ciele na území Ruska zbraňami, ktoré jej dodali Spojené štáty. V piatok to potvrdil šéf americkej diplomacie Antony Blinken, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Blinken uviedol, že Ukrajina o uvoľnenie obmedzení na použitie amerických zbraní požiadala po niekoľkých týždňoch ruských útokov na východoukrajinské mesto Charkov a ofenzíve v pohraničnej Charkovskej oblasti.

Nemenovaní predstavitelia USA ešte vo štvrtok večer uviedli, že Biden použitie zbraní na území Ruska "za účelom opätovania paľby v Charkovskej oblasti" v tichosti povolil. Blinken tieto informácie teraz prvýkrát oficiálne potvrdil novinárom v Prahe po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov NATO.

Rusko sa medzičasom vyjadrilo, že o tomto konkrétnom rozhodnutí USA nič nevie. "Vo všeobecnosti však vieme, že sa už objavili pokusy zasiahnuť ruské územie zbraňami vyrobenými v Spojených štátoch," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho to vypovedá o miere zapojenia USA do vojny na Ukrajine. Svoje tvrdenie o takýchto úderoch však podľa Reuters nespresnil a ani ich nepodložil dôkazmi.

Peskov tiež vyjadril presvedčenie, že v Európe sa vojnová nálada vybičovala k "predvojnovej hystérii".