Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Zahraničie

Trump si za svojho viceprezidenta vybral J. D. Vancea

Na archívnej snímke senátor J. D. Vance. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Washington 15. júla (TASR) - Exprezident USA Donald Trump v pondelok oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových voľbách si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Po dlhom zvažovaní a premýšľaní a po zvážení obrovských talentov mnohých ďalších som sa rozhodol, že najvhodnejšou osobou na post viceprezidenta Spojených štátov je senátor J. D. Vance," napísal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

James David Vance (39) je senátorom za štát Ohio od januára 2023. V minulosti patril medzi kritikov Trumpa – verejne ho označil za "idiota" a "amerického Hitlera", pripomína agentúra Reuters. Neskôr sa však stal jedným z jeho najväčších obhajcov.

Vance bol do amerického Senátu zvolený v roku 2022, píše agentúra AP. Agentúra dodáva, že patrí medzi najvernejších podporovateľov Trumpovho programu Make America Great Again (Urobme Ameriku opäť veľkou), najmä v oblasti obchodu, zahraničnej politiky a imigrácie.

V oblasti domácej politiky však Vance nemá veľké skúsenosti a jeho výber je podľa AP zvláštnou chvíľou v dejinách krajiny.

Vance po sobotňajšom útoku na Trumpa v americkom štáte Pensylvánia na sociálnej sieti X napísal, že za násilie bolo vyvolané volebnou kampaňou súčasného prezidenta Joea Bidena. Za tieto vyjadrenia čelil kritike, píše AP.

Samotný Biden v pondelok Vancea označil za klon bývalého prezidenta Trumpa, píše agentúra AFP.

AP píše, že Vance v čase Trumpovej kampane pred voľbami v roku 2016 vydal knihu pamätí "Hillbilly Elegy" a tá mu pomohla dostať sa aj do pozornosti Trumpovej rodiny. Exprezidentov syn Donald Trump mladší a Vance sú priatelia.