Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Británia odsúdila ruský útok na civilnú infraštruktúru na Ukrajine

Ukrajinskí vojaci hliadkujú so samopalom na ceste počas jedného z najmasívnejších ruských raketových a dronových útokov na ukrajinské energetické zariadenie v Kyjeve v pondelok 26. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu viac ako 200 raketami a dronmi, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Londýn 26. augusta (TASR) - Britský minister zahraničných vecí David Lammy v pondelok odsúdil najnovší ruský útok na civilnú infraštruktúru na Ukrajine a vyjadril ľútosť nad smrťou zamestnanca tlačovej agentúry Reuters pri sobotňajšom útoku na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Spojené kráľovstvo úplne odsudzuje zbabelé ruské raketové a dronové útoky na civilnú infraštruktúru dnes naprieč Ukrajinou. Tieto útoky sú zrejmým porušením medzinárodného práva," uviedol Lammy na sociálnej sieti Telegram.

Zároveň vyjadril ľútosť nad smrťou bezpečnostného poradcu agentúry Reuters Ryana Evansa, ktorý zahynul pri sobotňajšom útoku na hotel vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Pri útoku utrpeli zranenia aj dvaja novinári agentúry.

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu viac ako 200 raketami a dronmi, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa premiéra Denysa Šmyhaľa údery ruských síl zasiahli 15 oblastí Ukrajiny. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk tento kombinovaný úder označil za "najväčší letecký útok" od začiatku ruskej invázie.

Ruské údery si pritom v pondelok vyžiadali životy najmenej siedmich ľudí a v mnohých oblastiach po nich hlásili výpadky dodávok elektrickej energie a vody. Podľa ukrajinských predstaviteľov boli útoky zamerané na energetickú a inú kritickú infraštruktúru na Ukrajine.

Kremeľ v pondelok uviedol, že si je vedomý správ médií o smrť Evansa a uviedol, že Rusko útočí na Ukrajine len na vojenskú infraštruktúru.