Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Britské samosprávy nemusia vztýčiť vlajky na počesť princa Andrewa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Starosta Liverpoolu Joe Anderson oznámil, že jeho mesto vlajky pri príležitosti Andrewových narodenín nevztýči.

Londýn 6. februára (TASR) - Britská vláda vo štvrtok rozhodla, že miestne samosprávy nebudú musieť vztyčovať vlajky pri príležitosti narodenín škandálmi poznačeného princa Andrewa.

Kabinet premiéra Borisa Johnsona vyhlásil, že informuje miestne samosprávy o tom, že "nie je nevyhnutné vztýčiť 19. februára vlajky vzhľadom na to, že vojvoda z Yorku sa v dohľadnej budúcnosti vzdal plnenia svojich oficiálnych povinností".

Britská vláda predtým avizovala, že prehodnotí tradíciu vztyčovania vlajok na radniciach pri príležitosti narodenín členov kráľovskej rodiny po tom, ako to niektoré miestne samosprávy odmietli urobiť v prípade Andrewa.

Napríklad starosta Liverpoolu Joe Anderson v tejto súvislosti oznámil, že jeho mesto vlajky pri príležitosti Andrewových narodenín nevztýči, pretože "vzhľadom na jeho správanie by nebolo vhodné, aby sme si pripomínali jeho narodeniny".

Vztyčovanie vlajok na počesť vojvodu z Yorku označil pre britské noviny The Sun "za absolútne nevhodné" aj labouristický poslanec Wes Streeting.

Hoci má Andrew ako syn kráľovnej Alžbety II. na takúto poctu nárok, jeho reputáciu vážne poškodilo priateľstvo s teraz už zosnulým americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý bol obvinený zo sexuálneho zneužívania neplnoletých dievčat.

Žena menom Virginia Robertstová zároveň vyhlásila, že Epstein ju nútil mať pohlavný styk s viacerými staršími mužmi vrátane princa Andrewa. Robertsová tvrdí, že ju princ Andrew donútil k styku v roku 2001 v Londýne a neskôr ešte dvakrát. Andrew a ostatní muži tieto obvinenia popreli.

Princ Andrew, ako aj Epsteinova priateľka Ghislaine Maxwellová popreli, že by vedeli o tom, že Epstein sexuálne zneužíval neplnoleté dievčatá. Viaceré ženy, ktoré vzniesli obvinenie voči Epsteinovi, vo svojich výpovediach pritom tvrdili, že ich najala práve Maxwellová.

Vojvoda z Yorku v tejto súvislosti ešte v novembri 2019 oznámil, že sa vzdáva plnenia svojich oficiálnych povinností. Kráľovná Alžbeta II. mu na to udelila príslušný súhlas. Princ si podľa svojich slov uvedomil, že jeho priateľstvo s finančníkom Epsteinom obvineným z činu súvisiaceho s pohlavným zneužívaním mladistvých "vážne narušovalo" prácu kráľovskej rodiny v mnohých organizáciách a charitách.

Americký prokurátor Geoffrey Berman pritom na konci januára v vyhlásil, že princ Andrew aj napriek svojim prísľubom pri vyšetrovaní finančníkovej kauzy vôbec nespolupracuje.