Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Británia sa zapojí do programov EÚ Horizont Európa a Copernicus

Na snímke sa ľudia prechádzajú v Covent Garden v Londýne. Foto: TASR/AP

Horizont Európa je kľúčovým programom EÚ na financovanie výskumu a inovácií s rozpočtom 95,5 miliardy eur na roky 2021 - 2027.

Brusel 4. decembra (TASR) - Od 1. januára 2024 sa Spojené kráľovstvo stane pridruženou krajinou programu Horizont Európa. Jej výskumníci sa budú môcť zapojiť do výskumného a inovačného programu EÚ za rovnakých podmienok ako výskumníci z iných pridružených krajín a budú mať prístup k financovaniu, uviedla v pondelok Európska komisia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Špecializovaný výbor EÚ a Spojeného kráľovstva pre účasť na programoch EÚ podľa EK prijal politickú dohodu o pridružení Spojeného kráľovstva k Horizontu Európa a k zložke vesmírneho programu Copernicus.

Protokol o pridružení je neoddeliteľnou súčasťou pobrexitovej dohody o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Britská strana prispeje sumou v priemere 2,43 miliardy eur ročne do programu Horizont Európa a približne 154 miliónov eur v programe Copernicus.

Horizont Európa je kľúčovým programom EÚ na financovanie výskumu a inovácií s rozpočtom 95,5 miliardy eur na roky 2021 - 2027. Zaoberá sa zmenou klímy, trvalo udržateľným rozvojom OSN a podporuje konkurencieschopnosť a rast EÚ.

Copernicus je súčasťou vesmírneho programu EÚ na pozorovanie Zeme. Ponúka informačné služby, ktoré čerpajú zo satelitného pozorovania a prispieva k dosiahnutiu cieľov Európskej zelenej dohody a bezuhlíkového hospodárstva.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)