Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Británia si predvolala ruského veľvyslanca kvôli vyhosteniu diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sú už roky napäté aj v dôsledku dvoch otráv popredných ruských disidentov na území Británie.

Londýn 18. septembra (TASR) - Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči "zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu". Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Rezort podľa svojho vyhlásenia veľvyslancovi tlmočil, že správanie Ruska vrátane "zlomyseľných a úplne nepodložených" tvrdení o špionáži zo strany zmienených diplomatov je v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. "Tento model správania je úplne neprijateľný, hlboko neprofesionálny a pod úrovňou noriem správania medzi štátmi," dodalo ministerstvo.

Odobratie akreditácie diplomatom oznámila minulý týždeň ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) s tým, že sú podozriví zo špionáže a "ohrozenia bezpečnosti Ruska". Zmienení diplomati už z Ruska odcestovali a nahradili ich noví.

Britská vláda označila obvinenia za úplné nepodložené. Opatrenie označila za odvetný krok Moskvy nadväzujúci na kroky Západu vrátane Londýna, namierené proti "štátom riadeným aktivitám Ruska v Európe a v Británii". Vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sú už roky napäté aj v dôsledku dvoch otráv popredných ruských disidentov na území Británie.

Británia je zároveň jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva v prebiehajúcej vojne, ktorá sa začala inváziou Ruska na územie Ukrajiny, pripomína AFP. Britský rezort diplomacie vidí za najnovšími tvrdeniami o špionáži pokračovanie zámernej ruskej kampane, ktorej cieľom je podkopať a ohroziť bezpečnosť Spojeného kráľovstva a odradiť ho od podpory Ukrajiny. "Táto kampaň nebude úspešná. Rusko musí s takýmto konaním okamžite prestať," dodal rezort.