Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Už sú to dva roky od úmrtia britskej kráľovnej Alžbety II.

Na snímke Kráľ Charles a kráľovná Camilla prichádzajú do Crathie Kirk neďaleko Balmoral na nedeľnú bohoslužbu v nedeľu 8. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Oddanosť zosnulej kráľovnej Spojenému kráľovstvu a Spoločenstvu národov nás naučila, že nech naša krajina čelí akýmkoľvek výzvam, význam služby stále zotrváva.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn 8. septembra (TASR) – Dva roky po úmrtí kráľovej Alžbety II. si britská kráľovská rodina v nedeľu pripomenula jej pamiatku. Pri tejto príležitosti zverejnila na sociálnych sieťach fotografiu bývalej panovníčky v ružovom kostýme. Informovali o tom tlačové agentúry PA Media a DPA, píše TASR.

Alžbeta II. zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov vo svojom škótskom sídle Balmoral. Odvtedy je na čele britskej monarchie jej syn, kráľ Karol III.

Sedemdesiatpäťročný monarcha sa spolu s manželkou kráľovnou Kamilou zúčastnili v nedeľu na bohoslužbe v kostole neďaleko zámku Balmoral. Prítomný bol aj škótsky premiér John Swinney.

Svedkovia uviedli, že kráľ im zamával a bol "veľmi láskavý" k malému davu priaznivcov, ktorí naňho čakali pri vstupe do kostola pri príležitosti druhého výročia jeho nástupu na trón.

Britský premiér Keir Starmer vzdal v nedeľu zosnulej panovníčke hold vo vyhlásení, v ktorom vyzdvihol "70 slávnych rokov jej vlády, počas ktorých bola stredobodom života tejto krajiny".

"Oddanosť zosnulej kráľovnej Spojenému kráľovstvu a Spoločenstvu národov nás naučila, že nech naša krajina čelí akýmkoľvek výzvam, význam služby stále zotrváva," uviedol Starmer.

Pre jej syna, bývalého princa Charlesa, bol druhý rok na tróne náročný v osobnom živote. Lieči sa na rakovinu, ktorú diagnostikovali aj jeho neveste, princeznej Kate. Panovník sa ale medzičasom po prestávke znova vrátil do verejného života.