Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Skúšobný štart rakety na Shetlandoch sa skončil výbuchom motora

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Britský Úrad pre civilné letectvo (CAA) vlani v decembri kozmodrómu SaxaVord Spaceport na Shetlandoch udelil povolenie začať s letmi na obežnú dráhu.

Edinburgh 20. augusta (TASR) - Výbuchom jedného z motorov sa v pondelok skončil skúšobný štart rakety nemeckej spoločnosti Rocket Factory Augsburg (RFA) na kozmodróme na súostroví Shetlandy severovýchodne od Škótska. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA a stanice BBC.

RFA uviedla, že nastala bližšie nešpecifikovaná odchýlka. Žiadne osoby neutrpeli zranenia. "Štartovacia rampa bola zachránená a zaistená, situácia je pod kontrolou a bezprostredné nebezpečenstvo je zažehnané," uviedla spoločnosť. Stanica BBC zverejnila zábery, na ktorých raketu zachvacujú plamene.

RFA sa usiluje vyslať na obežnú dráhu prvú raketu s vertikálnym štartom v Británii, píše BBC. Prípravy na štart sa však v dôsledku pondelkového incidentu môžu posunúť. "Počkáme, aby sme situáciu posúdili a analyzovali," uviedla RFA.

Britský Úrad pre civilné letectvo (CAA) vlani v decembri kozmodrómu SaxaVord Spaceport na Shetlandoch udelil povolenie začať s letmi na obežnú dráhu. Ide o prvý kozmodróm s plnou licenciou v západnej Európe, z ktorého sú možné vertikálne štarty rakiet, pripomína BBC a dodáva, že kozmodróm má povolenie uskutočniť až 30 štartov za rok.