Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Británia:Zelenskyj bude mať v utorok príhovor v Bezpečnostnej rade OSN

Na archívnej snímke zo 14. marca 2022 zástupkyňa ministra zahraničných vecí Spojených štátov Wendy Shermanová hovorí na Bezpečnostnej rade v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Zasadnutiu bude teraz pravdepodobne dominovať víkendový nález mŕtvych tiel v civilnom oblečení, ležiacich v uliciach mesta Buča pri Kyjeve.

New York 5. apríla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v utorok príhovor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré bude venované konfliktu v jeho krajine, oznámila britská diplomatická misia. Pôjde o prvý prejav tohto lídra pred orgánom OSN odvtedy, čo Rusko spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP.

Spojené kráľovstvo, ktoré v apríli predsedá bezpečnostnej rade, nevedelo uviesť, či bude prejav streamovaný naživo alebo bude vopred nahratý.

Utorkové zasadnutie bolo naplávané už predtým, ako bolo oznámené vystúpenie Zelenského, a zúčastní sa na ňom aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Zasadnutiu bude teraz pravdepodobne dominovať víkendový nález mŕtvych tiel v civilnom oblečení, ležiacich v uliciach mesta Buča pri Kyjeve. Fotografie hrozných scén vyvolali vo svete odsúdenie Ruska, píše AFP.

Zelenskyj v kaki bunde a v maskáčovej nepriestrelnej veste strávil v pondelok v Buči pol hodiny. Zo smrti ľudí obvinil ruských vojakov. "Toto sú vojnové zločiny a svet to uzná za genocídu," vyhlásil.

Rusko odmietlo zodpovednosť za zabitých ľudí a uviedlo, že fotografie mŕtvol sú "falošné".

"Predsedníctvo Spojeného kráľovstva v bezpečnostnej rade sa postará o to, aby bolo počuť pravdu o vojnových zločinoch Ruska. Ukážeme Putinovu vojnu takú, aká v skutočnosti je," napísala misia Británie pri OSN na svojom oficiálnom účte na Twitteri.