Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Britskí rušňovodiči budú hlasovať o dohode. Chcú ukončiť roky štrajkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Štrajky na železniciach a narušenie cestovných plánov sa v posledných dvoch rokoch stali súčasťou života v Británii.

Londýn 14. augusta (TASR) - Britskí rušňovodiči budú čoskoro hlasovať o novej mzdovej dohode, ktorej cieľom je ukončiť dlhotrvajúci spor a sériu štrajkov, oznámila v stredu tamojšia vláda. Tento krok označila za významný prelom, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Odborová organizácia ASLEF zastupujúca rušňovodičov uviedla, že odporučí svojim členom hlasovať za ponuku na zvýšenie miezd. Návrh dohody zahŕňa zvýšenie platov o päť percent v rokoch 2022/23, o 4,75 percenta v rokoch 2023/24 a o ďalších 4,5 percenta v rokoch 2024/25.

Nová britská vláda na čele s premiérom Keirom Starmerom rokuje s ASLEF od svojho nástupu do funkcie minulý mesiac, po drvivom volebnom víťazstve tradične odborom naklonenej Labouristickej strany, píše Reuters.

"Sme radi, že konečne máme novú labouristickú vládu, ktorá počúva a chce, aby železnice fungovali v prospech zamestnancov, cestujúcich a daňových poplatníkov," vyhlásil generálny tajomník ASLEF Mick Whelan.

Štrajky na železniciach a narušenie cestovných plánov sa v posledných dvoch rokoch stali súčasťou života v Británii. Za posledné dva roky zorganizovali rušňovodiči štrajky počas 18 dní.