Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Starmer sa po prvý raz stretol s Trumpom

Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump pred stretnutím o Starmerovi povedal, že je "veľmi milý", a ocenil jeho úspech v britských parlamentných voľbách, ktoré sa konali v júli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 27. septembra (TASR) - Britský premiér Keir Starmer sa spolu s ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym vo štvrtok stretol s americkým exprezidentom a kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách Donaldom Trumpom. Išlo o prvé stretnutie nového britského premiéra s Trumpom. Starmer je na návšteve USA, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA a stanice BBC.

Britský premiér po stretnutí v Trumpovom newyorskom sídle Trump Tower uviedol, že je "dobré", že mal možnosť stretnúť sa s republikánskym prezidentským kandidátom a že išlo o "skutočné nadviazanie vzťahov medzi nimi". Starmer a Trump sa predtým osobne nikdy nestretli.

Trump pred stretnutím o Starmerovi povedal, že je "veľmi milý", a ocenil jeho úspech v britských parlamentných voľbách, ktoré sa konali v júli.

Minister zahraničných vecí Lammy, ktorý sa na stretnutí taktiež zúčastnil, bol v minulosti k Trumpovi mimoriadne kritický. Exprezidenta v roku 2017 označil za "rasistu" a "neonacistického sociopata". Vyzýval taktiež na demonštrácie v prípade, že Trump navštívi Britániu.

Nie je známe, čo bolo predmetom rozhovoru oboch lídrov. Pred stretnutím však Starmer uviedol, že "verí v osobné vzťahy na svetovej scéne".

Na otázku novinárov, čo by Trumpovo víťazstvo znamenalo pre podporu Ukrajiny a americko-britské vzťahy, Starmer uviedol, že Británia a USA majú "už dlhý čas osobitný vzťah, ktorý sa formoval za mimoriadne náročných okolností, a to je vždy dôležitejšie než to, kto zastáva konkrétny úrad, či už v USA alebo v Spojenom kráľovstve". Britský premiér dodal, že "občania USA rozhodnú, koho chcú za svojho prezidenta, a my s ním budeme spolupracovať".

Starmer sa v USA plánoval stretnúť aj s viceprezidentkou a demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou. Lídri si však nedokázali zladiť program a stretnutie sa neuskutočnilo.