Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Brocková: Mladí už nemajú sentiment z československého štátu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom je podľa nej ukázať, že rozdelenie Česko-Slovenska sa na vzájomných kultúrnych vzťahoch krajín negatívne nepodpísalo.

Praha 11. októbra (TASR) - Mladá generácia už nepociťuje sentiment za spoločným štátom Čechov a Slovákov, preto je podľa slovenskej veľvyslankyne v ČR Ingrid Brockovej nevyhnutné udržiavať medzi krajinami blízky kontakt, kontinuitu, symboliku aj tradície. Jednou z nich je Mesiac česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti, ktorým je už viac než 20 rokov október. Mesiac plný rôznych kultúrnych podujatí vyvrcholí koncertom Slovenskej filharmónie v Prahe, povedala Brocková spravodajkyni TASR.

Cieľom je podľa nej ukázať, že rozdelenie Česko-Slovenska sa na vzájomných kultúrnych vzťahoch krajín negatívne nepodpísalo. "Teší ma, že slovenská a česká kultúrna obec sa naďalej tvorivo prepájajú. Vďaka tomu môžu umelci z dvoch unikátne blízkych krajín slobodne rozvíjať svoje talenty. A práve na tomto pevnom základe už vyše dve dekády stojí aj hlavná myšlienka Mesiaca česko-slovenskej kultúrnej vzájomnosti, ktorý si bohatým programom pripomíname práve v októbri," povedala veľvyslankyňa.

Pripomenula, že tradíciu založenia tohto mesiaca iniciovali ešte v roku 2001 vtedajší ministri kultúry oboch republík - Pavel Dostál a Milan Kňažko. Sama považuje kontinuitu za dôležitú. "Vyrástla nám totiž nová, mladá generácia, ktorá už nepociťuje sentiment za spoločným štátom Čechov a Slovákov. Preto je nevyhnutné udržiavať blízky kontakt, napĺňať naše vzťahy relevanciou a kultivovať vzájomné prepojenia," vysvetlila Brocková.

Pre Slovenský inštitút v Prahe, ktorý podujatia pripravuje, ide podľa jeho riaditeľky Ľubice Krénovej o najnáročnejší, ale tiež najkrajší mesiac v rámci kultúrnej sezóny. "Koncipujeme vyslovene také programy, ktoré majú slovensko-české prepojenie. Našou prioritou je predovšetkým oslovovať mladé publikum, aby sa mladí Slováci a Česi zaujímali o seba navzájom. Napriek tomu nezabúdame ani na umelcov skôr narodených, ktorí sa formovali v Česko-Slovensku," priblížila prípravy Krénová.

Z podujatí vyzdvihla napríklad Deň slovensko-českej kultúry, ktorý sa uskutoční 30. októbra v meste Mělník v Stredočeskom kraji. Okrem iného bude venovaný dvom významným slovenským hereckým osobnostiam, ktorých 100. výročie narodenia pripadá na tento rok, a to Jozefovi Kronerovi a Ladislavovi Chudíkovi. Vyvrcholením bude podľa jej slov koncert Slovenskej filharmónie v pražskom Obecnom dome, ktorý sa uskutoční 5. novembra.

Už tradičnými podujatiami tohto mesiaca budú Festival českej a slovenskej tvorby pre deti a mládež či akcia Folklór bez hraníc. Vyslovene pre mladé publikum je podľa Krénovej určené predstavenie divadla Kam jdeš?, ktoré spracovalo úspešnú novelu mladej slovenskej autorky Nicol Hochholczerovej 'Táto izba sa nedá zjesť'. O ďalších podujatiach sa návštevníci dozvedia viac na webe Slovenského inštitútu v Prahe.