Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Budapešť Bruselu: Víza pre Rusov a Bielorusov nie sú rizikom

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Maďarsko podľa slov ministra vnútra už ochranou vonkajšej hranice EÚ a schengenského priestoru prispieva k bezpečnosti zóny a fungovaniu dohovoru.

Budapešť 21. augusta (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér v utorok odoslal Európskej komisii list, v ktorom detailne vysvetľuje, prečo Budapešť rozšírila vízový program takzvanej "národnej karty" na Rusko a Bielorusko. Server index.hu získal kópiu listu, v ktorom sa okrem iného uvádza, že v Maďarsku žije menej ako jedno percento ruských a bieloruských občanov žijúcich v Európskej únii, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"V prípade žiadosti o národnú kartu vykonáva Maďarsko rovnaké migračné a bezpečnostné previerky ako v prípade iných povolení na pobyt. Národná karta sa vydáva s prihliadnutím na príslušné predpisy Európskej únie a s ohľadom na bezpečnostné riziká, ktoré môžu vzniknúť," uviedol v liste Pintér. Dodal, že Maďarsko naďalej prikladá veľký význam vlastnej národnej bezpečnosti a ochrane celého schengenského priestoru.

Maďarsko podľa slov ministra vnútra už ochranou vonkajšej hranice EÚ a schengenského priestoru prispieva k bezpečnosti zóny a fungovaniu dohovoru. Žiadatelia o túto formu pobytu podľa Budapešti nepredstavujú národné bezpečnostné riziko.

Pintér v prílohe listu detailne reagoval na všetky otázky a obavy, ktoré v tejto súvislosti sformuloval Brusel, píše server.

EK v utorok oznámila, že stále čaká na objasnenie maďarskej vlády týkajúce sa flexibility podmienok udeľovania víz a pobytu pracovníkov, ktorí sú ruskými a bieloruskými občanmi. Vláda premiéra Viktora Orbána mala termín na odpoveď do 19. augusta.

Maďarský parlament vlani v decembri schválil nové pravidlá pre vstup a pobyt občanov z krajín mimo EÚ. Vláda zaviedla takzvanú "národnú kartu", ktorá umožňuje cudzincom zdržiavať sa v Maďarsku viac ako 90 dní, maximálne však dva roky. Následne si cudzinci svoj pobyt môžu predĺžiť o tri roky, koľkokrát chcú. Zahraniční pracovníci môžu vykonávať akúkoľvek profesiu, musia však preukázať, že majú v Maďarsku prácu, ubytovanie a zdravotné poistenie.

Pre občanov Ruska a Bieloruska je takáto karta k dispozícii od 8. júla tohto roka. Predtým tento režim platil napríklad pre zahraničných pracovníkov z Ukrajiny a Srbska.

Severské a pobaltské krajiny EÚ zaslali eurokomisárke pre vnútorné záležitosti Ylve Johanssonovej list, v ktorom označili flexibilitu podmienok udeľovania maďarských víz pre ruských a bieloruských občanov za "vážne riziko pre európsku bezpečnosť".

Johanssonová následne poslala list vláde Viktora Orbána, v ktorom tiež varovala pred "potenciálnou bezpečnostnou hrozbou pre schengenský priestor po týchto jednostranných opatreniach".