Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Budapešť: Nemecká AfD sa nepripojí k frakcii Patrioti pre Európu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vznik aliancie, ktorú zahraničné médiá označujú ako krajne pravicovú, oznámil 30. júna Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom.

Budapešť/Berlín/Brusel 8. júla (TASR) - Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa nepridá k novej politickej frakcii v Európskom parlamente Patrioti pre Európu. V pondelok to oznámil hovorca maďarskej vlády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vznik aliancie, ktorú zahraničné médiá označujú ako krajne pravicovú, oznámil 30. júna Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom. Prvými členmi sa stali Orbánova strana Fidesz, Babišovo hnutie ANO a Slobodná strana Rakúska (FPÖ). V europarlamente budú Patrioti treťou najsilnejšou frakciou s 84 poslancami - po Európskej ľudovej strane (EPP) a Socialistoch a demokratoch (S&D).

Portál Politico v súvislosti so vznikom politických rodín v Európskom parlamente napísal, že väčšina europoslancov za nemeckú AfD by sa mohla pridať do potenciálnej skupiny zvanej Suverenisti. O jej členoch momentálne prebiehajú rokovania, okrem iných sa spomína aj meno slovenského europoslanca Milana Uhríka z hnutia Republika.

Podľa Politica, ktorý sa odvoláva na zdroj zo skupiny Identita a demokracia (ID), by sa však niektorí europoslanci za AfD chceli pridať k Patriotom pre Európu. V takom prípade by skupina Suverenistov nevznikla, pretože by nemala dostatočný počet poslancov.

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasburgu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov a kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.