Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Bulharské parlamentné grémium vyšetruje transakcie bývalej vlády

Bulharský expremiér a šéf Socialistickej strany Sergej Stanišev na snímke z roku 2009. Foto: TASR

Primárnou úlohou parlamentného grémia je preskúmať pozadie dohôd bulharskej vlády s rakúskym lobistom v hodnote viac ako 1,5 milióna eur.

Sofia 21. septembra (TASR) - Rosen Karadimnov, osobný poradca niekdajšieho bulharského premiéra a súčasného lídra Strany európskych socialistov Sergeja Staniševa, mal ilegálne inkasovať takmer 30.000 eur pri obchodoch bulharskej vlády s rakúskym lobistom Peterom Hocheggerom.

Pred vyšetrovacou komisiou bulharského parlamentu to uviedla advokátka Dejana Marčevová.

Ako potvrdila táto svedkyňa, súčasná životná partnerka Sergeja Staniševa, Monika Josifovová, získala prostredníctvom svojej PR-firmy v roku 2006 spoločne s Hocheggerom dve objednávky na zlepšenie kreditu Bulharska v EÚ a na propagáciu medzinárodného veľtrhu v Plovdive v celkovom objeme 1,5 milióna eur.

Samotná advokátka-svedkyňa a spomínaný Staniševov poradca pôsobili v tejto súvislosti ako poradcovia v právnej oblasti. Honorár pre oboch predstavoval po zdanení viac ako 31.500 eur. Keďže Marčevovej vyplatila Josifovová iba 1500 eur a zvyšok putoval na Karadimovov účet, podozrievajú bulharskí socialisti advokátku z pomstychtivosti.

Samotná právnička potvrdila, že je s Karadimovom od minulého roka v právnom spore, nešpecifikovali však, o čo v ňom ide.

Osobný poradca expremiéra akýkoľvek komentár k prípadu odmietol s tým, že sa najskôr musí oboznámiť s dokumentmi. Všetky účty alebo prevody z nich môžu však členovia vyšetrovacej komisie preskúmať, uviedol.

Primárnou úlohou parlamentného grémia je preskúmať pozadie dohôd bulharskej vlády s rakúskym lobistom v celkovej hodnote viac ako 1,5 milióna eur.