Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Zahraničie

Bulharský prezident Radev nepôjde na summit NATO

Na archívnej snímke Rumen Radev. Foto: TASR/AP

Radev, bývalý generál, bol v minulosti pilotom bojového lietadla a šéfom vzdušných síl svojej krajiny. Vojna na Ukrajine podľa neho nemá vojenské riešenie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Sofia 27. júna (TASR) — Prorusky orientovaný bulharský prezident Rumen Radev sa pre nezhody s vládou vo veci politiky voči Ukrajine nezúčastní na nadchádzajúcom summite NATO vo Washingtone, ktorý sa bude konať od 9. do 11. júla. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a BTA.

Prezidentská kancelária vo štvrtok odôvodnila Radevovo odmietnutie viesť bulharskú delegáciu na summite NATO tým, že má výhrady voči niektorým ustanoveniam rámcových pozícií prijatých v stredu vládou týkajúcich sa záväzkov, ktoré Bulharsko preberá v súvislosti s vojnou na Ukrajine. DPA uviedla, že tento dokument zatiaľ nebol zverejnený.

Vo vyhlásení prezidentská kancelária pripomenula, že Radev od prvého dňa vojny ostro odsúdil agresiu Ruska a ako najvyšší veliteľ armády vždy trval na posilnení odstrašujúceho a obranného potenciálu východného krídla NATO.

Radev, bývalý generál, bol v minulosti pilotom bojového lietadla a šéfom vzdušných síl svojej krajiny. Vojna na Ukrajine podľa neho nemá vojenské riešenie, preto opakovane kritizuje vojenskú podporu bulharskej vlády pre Kyjev.