Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Búrky v Česku na niekoľko hodín ochromili medzinárodné vlakové spoje

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Najhoršia situácia bola medzi Kolínom a Pardubicami, kde bola trať úplne neprejazdná.

Praha 10. júla (TASR) - Silné búrky v Česku v stredu na niekoľko hodín zastavili medzinárodnú vlakovú dopravu. Na koridorovej trati z Prahy smerom na Pardubice spadlo na trať viacero stromov. Vlaky majú podľa Českých dráh meškania aj niekoľko hodín, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Najhoršia situácia bola medzi Kolínom a Pardubicami, kde bola trať úplne neprejazdná. Konkrétne v úseku Záboří nad Labem a Řečany nad Labem poškodili popadané stromy trakčné vedenie.

Niekoľkohodinové obmedzenie sa dotklo desiatok vlakov. České dráhy viaceré regionálne spoje odriekli, rýchliky a medzinárodné vlaky, ktoré už boli na trase, smerovali rôznymi odklonmi. Cestujúcich z niekoľkých vlakov museli evakuovať do náhradných spojov.

Viaceré vlaky smerujúce do Rakúska a tiež cez Slovensko do Maďarska, ktoré vyrážali neskoršie, museli z dôvodu nedostatočnej kapacity odklonovej trasy čakať až do obnovenia prevádzky medzinárodného koridoru. Nabrali tak niekoľkohodinové meškania, napríklad vlak EC Metropolitan smerujúci z Prahy do Budapešti má podľa webu Českých dráh potvrdené meškanie 229 minút, vlak rj Vindobona z Prahy do Grazu mešká 181 minút. Trať by podľa Českých dráh už mala byť prejazdná.

Búrky spôsobili problémy aj v Juhočeskom kraji, kde podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) padali trojcentimetrové krúpy. ČHMÚ vydal na stredu výstrahu pred veľmi silnými búrkami, ktorá platila na väčšine územia ČR. Varovanie zostáva pre väčšinu krajov v platnosti až do nočných hodín.