Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Buste Stalina v ruskom meste Zvenigorod odbili hlavu kladivom

Na archívnej snímke figúrky zobrazujúce ruského prezidenta Vladimira Putina, stred a sovietskeho diktátora Josefa Stalina. Foto: TASR/AP

Väčšina Stalinových pamätníkov v bývalom Sovietskom zväze bola po jeho smrti odstránená, ale od nástupu prezidenta Putina k moci stúpol počet ľudí, ktorí sa k tomuto vodcovi stavajú pozitívne.

Moskva 21. júla (TASR) - Polícia v meste Zvenigorod v metropolitnej oblasti Moskvy zadržala muža, ktorý ťažkým tupým kladivom odbil hlavu z busty sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Informovali o tom v nedeľu ruské médiá, podľa ktorých sa polícia zatiaľ k incidentu nevyjadrila. Nezverejnila ani totožnosť páchateľa.

Muž údajne mlatom poškodil aj bustu zakladateľa Sovietskeho zväzu Vladimira Lenina. Páchateľ z miesta činu ušiel a polícia po ňom pátrala, informovali miestne médiá, na ktoré sa odvolala agentúra AFP.

Stalinova busta bola vo Zvenigorode odhalená vlani v lete bez povolenia úradov. Napriek protestom miestnych aktivistov mestské úrady odmietajú sochu odstrániť. Bez povolenia bola osadená aj Leninova busta.

Stalin, ktorý vládol Sovietskemu zväzu od roku 1924 až do svojej smrti v roku 1953, sa stal symbolom totalitného režimu s miliónmi ľudí väznených v pracovných táboroch alebo popravených. Kým časť ruskej verejnosti ho oslavuje za to, že ZSSR doviedol k víťazstvu v druhej svetovej vojne, iní ho nenávidia za prenasledovanie odporcov sovietskej moci a jej brutálne praktiky.

Väčšina Stalinových pamätníkov v bývalom Sovietskom zväze bola po jeho smrti odstránená, ale od nástupu prezidenta Vladimira Putina k moci stúpol počet ľudí, ktorí sa k tomuto vodcovi stavajú pozitívne.

Vlani v októbri ruské nezávislé médiá zverejnili informáciu, že v Rusku bolo v nedávnej minulosti postavených viac ako 100 pamätníkov tohto sovietskeho diktátora, pričom väčšina z nich za Putinovej éry. Tempo výstavby stalinistických pamätníkov sa od anexie Krymu v roku 2014 zdvojnásobilo.