Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Bývalá japonská cisárovná Mičiko oslavuje svoje 90. narodeniny

Na snímke, ktorú poskytla Japonská cisárska agentúra, emeritný cisár Akihito a emeritná cisárovná Mičiko pózujú na fotografii vo svojej rezidencii v Tokiu. Foto: TASR/AP

Mičiko je matka úradujúceho cisára Naruhita a manželka excisára Akihita, ktorý sa vzdal trónu v prospech syna.

Tokio 20. októbra (TASR) - Bývalá japonská cisárovná Mičiko v nedeľu oslavuje 90. narodeniny. Prvé gratulácie prijala od najbližších príbuzných a pracovníkov cisárskeho paláca. TASR informuje podľa agentúry AP.

Očakáva sa, že bude na invalidnom vozíku, keď sa pripojí k svojim priaznivcom na nedeľnú oslavu. Cisárovná sa zotavuje po zlomenine pravej stehennej kosti, ktorú utrpela pri páde 6. októbra a následnej operácii. Každý deň rehabilituje asi hodinu v kuse, uviedli predstavitelia paláca.

Mičiko je matka úradujúceho cisára Naruhita a manželka excisára Akihita, ktorý sa vzdal trónu v prospech syna. Abdikoval 30. apríla 2019 (vo veku 85 rokov) ako prvý japonský panovník za posledných 200 rokov.

Mičiko sa ako vôbec prvá žena neurodzeného pôvodu vydala za následníka trónu. V mladosti získala katolícke vzdelanie a s vtedajší korunným princom Akihitom sa vzali 10. apríla 1959. Zoznámili sa na tenisovom kurte. Akihitovi aj Mičiko sa pripisujú zásluhy za modernizáciu japonskej monarchie a jej väčšie priblíženie verejnosti.