Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Bývalá krymská prokurátorka nenastúpi ako veľvyslankyňa na Kapverdoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V roku 2014, keď sa Poklonská vo veku 33 rokov stala generálnou prokurátorkou Ruskom okupovaného Krymu, jej fotografie – aj zo súkromia – ovládli internet.

Moskva 19. januára (TASR) - Bývalá prokurátorka Krymskej republiky Nataľja Poklonská sa neujme funkcie ruskej veľvyslankyne na Kapverdoch. Vysvetlila, že jej "osobné okolnosti sa zmenili". Dodala však, že je "pripravená na akúkoľvek pozíciu", kde bude "pre štát užitočná".

Ako pripomenul spravodajský web Meduza.io, výnos o vymenovaní Poklonskej za veľvyslankyňu na Kapverdoch - portugalsky hovoriacom súostroví pri západnom brehu Afriky s približne polmiliónovou populáciou - podpísal prezident Vladimir Putin v októbri minulého roku. Poklonská potom uviedla, že sa z vymenovania teší a že sa "ho nevedela dočkať".

V roku 2014, keď sa Poklonská vo veku 33 rokov stala generálnou prokurátorkou Ruskom okupovaného Krymu, jej fotografie – aj zo súkromia – ovládli internet. Jej vzhľad zaujal i japonských tvorcov štýlu anime a manga, pre ktorých sa stala novou predlohou.

Pred svojím vymenovaním do funkcie generálneho prokurátora na Kryme pracovala Poklonská ako právnička v úrade ukrajinského generálneho prokurátora v Kyjeve a v krymskom Simferopole.

Počas protivládnych demonštrácií na Ukrajine bola ich kritičkou – pád režimu vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča označila za protiústavný prevrat.

Napriek tomu, že Poklonská bola od roku 2016 poslankyňou Štátnej dumy (dolnej komory ruského parlamentu) za vládnucu stranu Jednotné Rusko, si podľa ruských médií Kremeľ neprial, aby sa uchádzala o ďalšie funkčné obdobie - dôvodom boli jej hlasovania a "extravagantné" vyjadrenia.

Na Poklonskú sa vzťahujú sankcie, ktoré na ňu uvalili EÚ a USA za jej účasť na udalostiach na Kryme a zásahy proti krymským Tatárom - prevažne moslimskej etnickej menšine, ktorá bola v prevažnej miere proti ruskej anexii polostrova. Na Ukrajine je stíhaná pre podozrenie z vlastizrady.