Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Bývalému stredočeskému hajtmanovi Rathovi vrátia časť majetku

David Rath, archívna snímka. Foto: internet

Ratha zadržali v roku 2012. Stredočeský krajský súd ho poslal vlani pôvodne na 8,5 roka do väzenia.

Praha 25. októbra (TASR) - Bývalý hajtman (župan) Stredočeského kraja David Rath, ktorý bol právoplatne odsúdený na sedem rokov väzenia za korupciu, pravdepodobne získa späť časť majetku. Ide o vlastnícke podiely na nehnuteľnostiach a zlomok peňazí skonfiškovaných pri domovej prehliadke. Informoval o tom v piatok spravodajský server iROZHLAS.cz na základe rozhodnutia Krajského súdu v Prahe.

V prepočte vyše 372.000 eur však zostáva aj naďalej v úschove súdu. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Pražský krajský súd tak rozhodol, že vráti Rathovi majetok, ktorý, ktorý mal v dôsledku prebiehajúceho vyšetrovania a konania v úschove od roku 2012. Rath teda zrejme bude opäť spoluvlastníkom niekoľkých budov a parciel v stredočeskom meste Hostivice. Zároveň súd rozhodol, že mu má byť vrátených v prepočte približne 7000 eur v rôznych menách. Na tieto peniaze si totiž neuplatnil právo nikto ďalší.

O miliónoch korún však stále nie je rozhodnuté. V prepočte viac ako 372.000 eur tak stále zostáva v úschove súdu. O ne totiž naposledy v júli požiadal správca pozostalosti po otcovi Davida Ratha Jan Vondráček. Exhajtman už v priebehu domovej prehliadky uviedol, že milión korún (približne 40.000 eur) z tejto čiastky patrí jemu a jeho manželke, zvyšok potom jeho zosnulým rodičom.

Rath na základe už právoplatného rozsudku prišiel o úplatok v prepočte 274.000 eur, ktoré mu polícia zhabala v škatuli od vína pri jeho zadržaní pred siedmimi rokmi. Okrem toho má zaplatiť pokutu v prepočte okolo 391.000 eur. Ak ich neuhradí, hrozí mu ďalších 2,5 roka väzenia.

Ratha zadržali v roku 2012. Stredočeský krajský súd ho poslal vlani pôvodne na 8,5 roka do väzenia. Odvolací senát mu však v júni trest zmiernil na sedem rokov a znížil mu aj peňažný trest na desať miliónov korún.