Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Bývalý republikánsky kongresman Santos sa priznal k podvodom

Bývalý americký kongresman George Santos hovorí k médiám pred budovou federálneho súdu v Central Islip v štáte New York v pondelok 19. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Obžalovaný je z klamania sponzorov počas volebnej kampane, keď peniaze prevádzal na svoj vlastný osobný účet.

Washington 19. augusta (TASR) - Bývalý republikánsky kongresman George Santos sa v pondelok pred súdom priznal k spáchaniu podvodu a krádeže identity v súvislosti s prípadom, ktorý viedol k jeho vylúčeniu z Kongresu. TASR informuje podľa agentúry AP.

Santos tak urobil v súdnej sieni na Long Islande v štáte New York len niekoľko týždňov pred začiatkom svojho procesu.

Obžalovaný je z klamania sponzorov počas volebnej kampane, keď peniaze prevádzal na svoj vlastný osobný účet. Tiež sa mal dopustiť nepravdivých vyjadrení na pôde snemovne o svojich aktívach a príjme, a pred zvolením poberal podporu v nezamestnanosti, na ktorú nemal nárok.

Bývalý kongresman predtým trval na svojej nevine, hoci v jednom z rozhovorov z decembra minulého roka povedal, že dohoda s prokuratúrou "je stále v hre", pripomína AP.

Stanica NBC News pripomína, že Santosovi v prípade usvedčenia hrozia najmenej dva roky vo väzení, pričom maximálny väzenský trest je až 22 rokov. Verdikt sa očakáva 7. februára budúceho roka.