Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

CENTCOM: Americká armáda zničila plavidlá húsíov v Červenom mori

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Americké sily počas uplynulých 24 hodín zničili v Červenom mori tri bezposádkové plavidlá jemenských povstalcov húsíov, uviedlo v noci na pondelok ústredné velenie americkej armády.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 1. júla (TASR) - Americké sily počas uplynulých 24 hodín zničili v Červenom mori tri bezposádkové plavidlá jemenských povstalcov húsíov, uviedlo v noci na pondelok ústredné velenie americkej armády (CENTCOM). TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Bolo zistené, že plavidlá predstavovali bezprostrednú hrozbu pre americké a koaličné sily a obchodné plavidlá v regióne. Tieto akcie boli prijaté s cieľom chrániť slobodu plavby a zvýšiť bezpečnosť a ochranu medzinárodných vôd," uviedlo CENTCOM v príspevku na sieti X.

Armáda Spojených štátov ďalej vyhlásila, že toto pokračujúce zlomyseľné a bezohľadné správanie Iránom podporovaných húsíov ohrozuje stabilitu regiónu a ohrozuje životy námorníkov v Červenom mori a Adenskom zálive.

Húsíjské milície od vlaňajšieho novembra útočia na lode vo vodách pri pobreží Jemenu, aby takto - podľa vlastných slov - vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády.

Útoky jemenských povstalcov narušili globálnu lodnú dopravu a prinútili niektoré veľké prepravné firmy, aby svoje lode posielali na dlhšie a drahšie trasy okolo južného cípu Afriky. Podnietili tiež obavy, že vojna v Pásme Gaze by sa mohla rozšíriť a destabilizovať celý región.