Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Červený kríž: Boje v Kolumbii sa stupňujú, chýba humanitárna pomoc

Zbraň, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Bogota sa snaží už celé desaťročia ukončiť občiansky konflikt.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bogota 4. júla (TASR) - Kolumbia zaznamenala tento rok výrazný pokles v oblasti humanitárnej pomoci, zatiaľ čo boje v krajine sa stupňujú, uviedol v stredu Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry AFP.

Bogota sa snaží už celé desaťročia ukončiť občiansky konflikt. Najväčší počet civilných obetí si za uplynulých šesť rokov vyžiadali výbušné zariadenia, ktoré pripravili o život 18 ľudí a približne 180 zranili, uviedol regionálny vedúci MVČK. Podľa jeho slov sa humanitárna situácia v krajine výrazne zhoršuje, pričom v niektorých oblastiach sa prejavujú jej ničivé následky.

V prvých piatich mesiacoch tohto roka bolo v dôsledku konfliktov vysídlených približne 27.000 osôb a ďalších 31.800 bolo násilne uväznených vo svojich domovoch. MVČK ozrejmil, že došlo aj k 78 prípadom zmiznutia a 116 útokom na zdravotnícky personál, ktorý poskytoval pomoc obetiam násilia. Situácia vo vidieckych oblastiach môže byť ešte kritickejšia, presné údaje odtiaľ však chýbajú.

Podpísanie mierovej zmluvy a odzbrojenie Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) výrazne znížilo násilnosti v krajine, ale neukončilo ich. Boje medzi bezpečnostnými jednotkami krajiny, partizánmi, pravicovými polovojenskými oddielmi a drogovými gangmi tak pokračujú aj naďalej.

Kolumbijský prezident Gustavo Petro považuje ukončenie konfliktu a dosiahnutie mieru za svoju prioritu, preto začal rokovať s niekoľkými ozbrojenými skupinami. Opozícia však kritizuje pomalé tempo rokovaní a tvrdí, že vláda robí priveľa ústupkov.