Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Červený kríž viac finančne pomôže v krízach spôsobených zmenou klímy

Pracovník zásielkovej služby nesie balíčky počas sneženia v Madride v piatok 8. januára 2021. Foto: TASR/AP

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca rozširuje plán založený na prognózach s cieľom predvídať a zmierňovať katastrofy.

Ženeva 25. januára (TASR) – Organizácia Červený kríž v pondelok oznámila, že v reakcii na humanitárne krízy súvisiace so zmenou klímy viac ako zdvojnásobila objem financií určených pre najviac ohrozené oblasti. Informovala o tom agentúra AFP.

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MVČK), najväčšia humanitárna sieť na svete, dodala, že táto expanzia je súčasťou snáh prispôsobiť svoje reakcie zvýšenému počtu krízových situácií spôsobených zmenou podnebia.

Generálny tajomník MVČK Jagan Chapagain vo svojom vyhlásení uviedol, že za posledné tri desaťročia sa počet katastrof súvisiacich s klímou a počasím zvýšil takmer o 35 percent.

V jeho vyhlásení sa konštatuje, že len za posledné desaťročie až 83 percent všetkých katastrof spôsobili extrémne poveternostné podmienky a krízy súvisiace s klímou, pričom o život prišlo 410 000 ľudí a zasiahnutých nimi bolo ďalších 1,7 miliardy osôb.

Chapagain zdôraznil, že je nereálne a nezodpovedné očakávať, že by takéto potreby boli alebo budú uspokojené medzinárodnými aktérmi. Apeloval, že treba pracovať na podpore snáh miestnych aktérov.

MVČK je presvedčený, že jeho pohotovostný fond na zmiernenie následkov katastrof (DREF) je najefektívnejším spôsobom presmerovania peňazí najviac ohrozeným ľuďom,. Spoločnosti Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktoré dostávajú tieto prostriedky, sú už totiž prepojené s komunitami, ktorým pomáhajú.

DREF bol založený v roku 1985 s cieľom poskytnúť okamžitú finančnú podporu národným spoločnostiam Červeného kríža a Červeného polmesiaca a umožniť im tak po katastrofe pôsobiť akoo subjekt prvej reakcie. Odvtedy DREF podporil viac ako 200 miliónov ľudí, uviedol ženevský MVČK.

MVČK rozširuje aj svoj akčný plán založený na prognózach s cieľom predvídať a zmierňovať katastrofy a následne aj včas uvoľniť financie pre rýchly zásah v zasiahnutej oblasti.

Tento prístup sa v roku 2020 použil šesťkrát, najmä v Bangladéši, Ekvádore, Mongolsku a Mozambiku, napríklad rýchlou evakuáciou ľudí alebo posilnením konštrukcie domov.