Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Česi zatiaľ nevyšlú letecký špeciál do Libanonu, chcú využiť slovenský

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

České veľvyslanectvo v Bejrúte bude rokovať so slovenskou ambasádou o evakuácii Čechov z Libanonu.

Praha/Bejrút 3. októbra (TASR) - České veľvyslanectvo v Bejrúte bude rokovať so slovenskou ambasádou o evakuácii Čechov z Libanonu. Chcelo by využiť repatriačný let, ktorý sa chystá vypraviť SR. Česko svoj vlastný zatiaľ neplánuje. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa českého veľvyslanca v Libanone Jiřího Doležela by slovenský let, ktorým by sa mohli evakuovať aj Česi, mohol byť vypravený v sobotu. V Libanone sa nachádza 280 Čechov, ktorí sú zaregistrovaní v systéme DROZD (Dobrovoľná registrácia občanov ČR pri cestách do zahraničia). Väčšina z nich podľa veľvyslanca odísť nechce.

"V tejto chvíli nie je zo strany občanov objednávka na to, aby sa z Prahy vypravoval špeciál. Snažíme sa skôr využívať voľné kapacity našich partnerov. Podľa všetkého má záujem o repatriáciu zhruba 20 - 25 občanov," povedal vo vysielaní stanice ČT24 Doležel.

Slovenské ministerstvo obrany o zámere vyslať do Libanonu repatriačný let informovalo v stredu po tom, ako to schválila vláda. Spresnilo, že ľudí bude najskôr evakuovať na Cyprus a až potom na Slovensko. Rezort obrany zároveň dodal, že v prípade potreby poskytne voľné kapacity aj pre občanov iných krajín. Do Libanonu dopraví aj humanitárnu pomoc.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)