Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Česi žijúci v zahraničí budú môcť vo voľbách hlasovať korešpondenčne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novelu zákona, ktorá korešpondenčné hlasovanie zavádza, v stredu podpísal český prezident Petr Pavel.

Praha 28. augusta (TASR) - Česi žijúci v zahraničí budú môcť od budúceho roka hlasovať v prezidentských voľbách a vo voľbách do Poslaneckej snemovne a Európskeho parlamentu poštou. Novelu zákona, ktorá korešpondenčné hlasovanie zavádza, v stredu podpísal český prezident Petr Pavel. Na svojom webe to uviedol Pražský hrad, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Stálo to za tie hodiny diskusií, často obštrukčných. Sľub, ktorý sme dali, je definitívne splnený. Našim spoluobčanom v zahraničí už nebude v uplatňovaní základného občianskeho práva brániť diaľka, ktorá ich delí od ambasády," napísal v reakcii na prezidentov podpis český minister vnútra Vít Rakušan.

So zavedením korešpondenčnej voľby nesúhlasili opozičné hnutia ANO a SPD. Podľa nich hlasovanie poštou nezaručuje, že bude dodržaná zásada rovnosti, priamosti a tajnosti hlasovania. Pri rokovaní o novele v snemovni siahli obe hnutia k obštrukciám. Predseda hnutia SPD Tomio Okamura vtedy prekonal svoj rekord a bez prestávky v pléne rečnil takmer 11 hodín.

Prvýkrát budú môcť Česi v zahraničí zmenu využiť vo voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa uskutočnia na jeseň budúceho roka. Podľa odhadov rezortu vnútra by sa to mohlo týkať približne 600.000 českých občanov, ktorí v zahraničí žijú alebo tam študujú.

Tí doteraz mohli voliť iba na zastupiteľských úradoch, ktoré sú však niekedy vzdialené stovky kilometrov od ich bydliska. ČR ako jedna zo štyroch krajín EÚ (spolu s Francúzskom, Maltou a Chorvátskom) doteraz neumožňovala hlasovať korešpondenčne.