Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Česká polícia obvinila prezidentského kandidáta Karla Randáka

Informáciu priniesol dnes internetový server iDNES. cz, ktorému to oznámil samotný Randák.

Praha 30. októbra (TASR) - Niekdajšieho riaditeľa českej rozviedky, Úradu pre zahraničné styky a informácie (2004-2006), v súčasnosti jedného z prezidentských kandidátov Karla Randáka obvinila Polícia ČR v súvislosti s únikom informácií o výške odmien pre Janu Nagyovú, šéfku kabinetu premiéra Petra Nečasa. Informáciu priniesol dnes internetový server iDNES.cz, ktorému to oznámil samotný Randák, ktorý však neupresnil, za aký trestný čin je stíhaný.

"Áno, môžem potvrdiť, že mi bolo doručené uznesenie o začatí trestného stíhania. Podal som proti tomu sťažnosť a teraz čakám, ako sa k nej postaví štátny zástupca. Ale nebudem hovoriť, čoho konkrétneho sa to týka," cituje server Randákove slová.

Podľa obvineného podal trestné oznámenie na neho Úrad vlády ČR, on osobne celú záležitosť vníma ako vykonštruovanú.

Randák, ktorého v septembri 2006 odvolala z funkcie šéfa českej rozviedky prvá vláda premiéra Mirka Topolánka, v septembri 2012 oznámil, že sa bude uchádzať o zvolenie za prezidenta ČR. Stalo sa tak iba krátko po zrušení kandidatúry ekonóma Jana Švejnara, ktorý Randákovi prisľúbil pomoc. Randák iba v uplynulých dňoch kandidatúru potvrdil a dodal, že sa pokúsi zhromaždiť 50.000 podpisov potrebných pre nomináciu, osloviť však chcel aj nezávislých senátorov.