Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Česká vicepremiérka K. Peake získala siedmeho poslanca

Na založenie poslaneckého klubu potrebuje však najmenej desať. V opačnom prípade zrejme súčasná vláda skončí a budú predčasné voľby.

Praha 21. apríla (TASR) - Česká vicepremiérka Karolína Peake získala dnes pre svoju politickú platformu siedmeho poslanca. Na založenie poslaneckého klubu v snemovni ich však potrebuje najmenej desať. V opačnom prípade zrejme súčasná vláda skončí a budú predčasné voľby.

Spravodajský server novinky.cz informoval, že na stranu Peake sa dnes pridal ďalší poslanec Radim Vysloužil. Ten oznámil svoj odchod zo strany Veci verejné (VV) aj z jej poslaneckého klubu. Už vo štvrtok odstúpil z funkcie šéfa VV v Stredočeskom kraji.

Vysloužil považuje za zásadné, aby mohla pokračovať v práci vláda Petra Nečasa, keďže jedinou alternatívou je podľa neho kabinet sociálnych demokratov s podporou komunistov. Podľa vlastných slov sa stotožňuje s princípmi, ktoré chce presadzovať Karolína Peake.

Česká vládna kríza

Najnovšia vládna kríza v ČR vznikla po utorkovom odchode vicepremiérky Peake z VV. Podpredsedníčka vlády má so svojimi spojencami ambíciu vládnuť naďalej s ODS a TOP 09. Premiér chce mať ale najneskôr do pondelka jasnú informáciu o tom, že sa vláda môže spoľahnúť na bezpečnú parlamentnú väčšinu. S Peake je ochotný vládnuť, len ak sa jej podarí zostaviť poslanecký klub, na čo potrebuje desať poslancov.

Chýbajú ešte dvaja poslanci

Vrátane seba má Peake už osem poslancov, do pondelka musí teda získať ešte najmenej dvoch. Do úvahy podľa novinky.cz prichádzajú ešte Milan Šťovíček a Otto Chaloupka. Vicepremiérka už začala pracovať na príprave novej politickej strany, ktorá by sa podľa jej predstavy mala stať suverénnym členom súčasnej koalície.