Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Česká vláda schválila návrh zmluvy so Svätou stolicou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmluva je podľa Lipavského potvrdením vzájomných vzťahov medzi Českom a Vatikánom.

Praha 16. októbra (TASR) - Česká vláda schválila návrh zmluvy medzi ČR a Svätou stolicou. Ešte ju musí podpísať premiér Petr Fiala a ratifikovať parlament. Ak sa tak stane, Česko po 22 rokoch ukončí proces tvorby tejto dohody. V stredu to oznámil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Zmluva je podľa Lipavského potvrdením vzájomných vzťahov medzi Českom a Vatikánom. Podotkol, že napriek pôvodnej diskusii dokument neupravuje majetkového pomery štátu ku katolíckej cirkvi.

"Zmluva chráni slobodu vyznania občanov, právne zakotvuje napríklad duchovné služby v sociálnych či zdravotníckych zariadeniach, vo väzení či v armáde. Chráni záujmy nielen katolíckej cirkvi, ale všetkých ostatných cirkví a náboženstiev, ktoré ľudia praktizujú na území ČR," priblížil jej obsah minister.

Text zmluvy bude verejnosti k dispozícii po jej podpise 24. októbra. Potom ju musí ratifikovať český parlament. "Ak sa tak stane, po 22 rokoch uzatvoríme tento proces a zaradíme sa vedľa ďalších 64 štátov, z toho 25 európskych, ktoré majú obdobnú zmluvu so Svätou stolicou," dodal šéf českej diplomacie. Podotkol, že schválením zmluvy vláda naplnila svoje programové vyhlásenie.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)