Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Český film Vlny, ktorý opisuje rok 1968, bude bojovať o Oscara

Na snímke herci zľava Tomáš Maštalír, Vojtěch Kotek, režisér Jiří Mádl, Vojtěch Vodochodský, Táňa Pauhofová a Martin Hofmann pózujú po novinárskej projekcii filmu Vlny v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Užší výber 15 zahraničných filmov oznámi americká Akadémia filmového umenia a vied 17. decembra, o mesiac neskôr zverejní nominácie.

Praha 10. septembra (TASR) - Za Česko sa bude o Oscara v kategórii najlepší zahraničný film uchádzať snímka Vlny scenáristu a režiséra Jiřího Mádla. V utorok to oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), ktorá sa rozhodovala medzi 13 celovečernými filmami. Ktoré snímky postúpia do užšieho výberu, oznámi americká Akadémia filmového umenia a vied 17. decembra, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dobová dráma Vlny hovorí o udalostiach roku 1968, keď vojská Varšavskej zmluvy začali v rámci "bratskej pomoci" okupovať Československo. Film je inšpirovaný skutočným príbehom skupiny novinárov Redakcie medzinárodného života Československého rozhlasu a ich odhodlaním prinášať nezávislé správy za každú cenu. Snímka mala premiéru na filmovom festivale v Karlových Varoch a do kín vstúpila 15. augusta. Podľa ČFTA film zatiaľ videlo viac než 350.000 divákov.



Užší výber 15 zahraničných filmov oznámi americká Akadémia filmového umenia a vied 17. decembra, o mesiac neskôr zverejní nominácie. Slávnostné vyhlásenie 97. ročníka sa uskutoční 2. marca.

Vlani českí akademici vybrali do boja o Oscara film Bratři režiséra Tomáša Mašína, do užšieho výberu americkej akadémie sa však nedostal. Oscara zatiaľ získali len dva československé a jeden český film: Obchod na korze z roku 1965 Jána Kadára a Elmara Klosa, o dva roky neskôr Ostře sledované vlaky Jiřího Menzla a v roku 1996 Kolja Jana Svěráka.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)