Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Český premiér Nečas už nebude vládnuť s pôvodnými Vecami verejnými

Český prezident Václav Klaus (vľavo) podáva ruku šéfovi strany Věci veřejné Radkovi Johnovi (vpravo), uprostred český premiér a šéf strany ODS Petr Nečas, na stretnutí na Pražskom hrade v Prahe 21.decembra 2010. Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek

Ak nebude do pondelka jasná väčšina pre vládu, bude chcieť predseda ODS Petr Nečas rýchle predčasné voľby.

Praha 18. apríla (TASR) - Český premiér Petr Nečas vylučuje, že by sa jeho vláda opierala o spoluprácu s poslaneckým klubom Vecí verejných, ktorého členom je Vít Bárta odsúdený za korupciu, alebo ktorý bude Bárta zákulisne riadiť, aj keby jeho členom nebol.

Ak nebude do pondelka jasná väčšina pre vládu, bude chcieť Nečas rýchle predčasné voľby.

Koaličná zmluva podľa neho nie je zdrapom papiera a chce pokračovať v jej naplňovaní, ale dal jasne najavo, že iba s ľuďmi, ktorých sa podarí vicepremiérke Karolíne Peake získať pre jej platformu, nie s tými, ktorí zostanú pod Bártovým vplyvom.

Pôvodná koalícia ODS, TOP 09 a VV, ako sa vytvorila po voľbách v roku 2010 s väčšinou 118 hlasov, je tak definitívne minulosťou, konštatuje český spravodajský server iDnes.cz.

"Ak nebude mať najneskôr do pondelka k dispozícii predseda vlády jasnú informáciu, že vláda má dostatočnú väčšinu, je správnym riešením usporiadanie predčasných volieb do Poslaneckej snemovne ešte v júni. Nepristúpim na žiadny postup agónie vlády v závislosti na tom, ako sa vyspia jeden alebo dvaja poslanci," vyhlásil premiér a predseda ODS. "Žiadne väčšiny 101 alebo 102. Taká vláda nemá zmysel," dodal Nečas.

Karolína Peake zdôvodnila v utorok svoj odchod z Vecí verejných nesúhlasom so súčasnou deštruktívnou politikou strany. Definitívne sa rozhodla odísť, keď strana nedávno zámerne vyvolala "vládnu krízu z celkom nepochopiteľných dôvodov". Pridali sa k nej ďalší poslanci, ktorí s ňou chcú ísť do novej platformy. Pridali sa k nej aj minister dopravy Pavel Dobeš a minister pre miestny rozvoj Kamil Jankovský, tí ale nie sú poslanci. Peake má so svojimi spojencami ambíciu vládnuť s ODS a TOP 09.

Zatiaľ nie je isté, či si po ich odchode z Vecí verejných udrží vládna koalícia väčšinu.

Poslanecký klub Vecí verejných sa zíde dnes popoludní a zistí sa, koľko ľudí v ňom vlastne zostalo. Poslanecký klub bude celú vec riešiť s rozvahou, uviedol predseda VV Radek John, ktorý chce aj naďalej obhajovať program strany spolu so záujmami voličov.