Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Chameneí: Izraelské útoky na Irán netreba zveličovať ani bagatelizovať

Na snímke iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda podnikla v noci na sobotu útoky na vojenské ciele v Iráne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 27. októbra (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v nedeľu povedal, že útok Izraela na Irán "by sa nemal zveličovať, ale ani bagatelizovať", informuje agentúra AFP.

"Zlo, aké pred dvoma nocami spáchal sionistický režim (Izrael), sa nesmie zveličovať ani bagatelizovať," uviedol v príspevku na platforme X. Útok Izraela zároveň bez ďalších podrobností označil za chybu, respektíve "prerátanie sa".

Izraelská armáda podnikla v noci na sobotu útoky na vojenské ciele v Iráne. Útočila vo viacerých vlnách, pričom izraelské médiá krátko pred úsvitom informovali, že svoju operáciu ukončila. Útoky boli odvetu za iránsky útok z 1. októbra, pri ktorom Teherán odpálil proti židovskému štátu takmer 200 balistických rakiet.

Pri útokoch, ktoré podľa Teheránu spôsobili len škody menšieho rozsahu na niekoľkých radarových systémoch, zahynuli aj prinajmenšom štyria iránski vojaci. Iránsky prezident Masúd Pezeškiján im vzdal hold, pričom vyzdvihol, ako "bez strachu obraňovali svoju vlasť".

Izraelská armáda po útokoch Irán vyzvala, aby sa vyhol ďalšej odvete. Iránski predstavitelia a médiá následne izraelské útoky a nimi spôsobené škody bagatelizovali, pričom vyzdvihovali svoje obranné schopnosti. Priamo však odvetu neprisľúbili.