Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Chameneí: Pomsta za zabitie Haníju je povinnosťou Teheránu

Na snímke iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá.

Teherán/Ankara/Damask 31. júla (TASR) - Pomsta za zabitie politického lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju je "povinnosťou" Teheránu, uviedol v stredu najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Ako dodal, Izrael si sám pre seba pripravil dôvody na "tvrdý trest".

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan atentát na Haníju v stredu odsúdil a uviedol, že zabitie vodcu Hamasu "nezlomí vôľu Palestínčanov".

"Tento atentát je podlosť, ktorého cieľom je narušiť palestínsku otázku, vznešený odpor Gazy a oprávnený boj našich palestínskych bratov, ako aj zlomiť odpor Palestínčanov a zastrašiť ich," napísal Erdogan na platforme X s tým, že "sionistické barbarstvo" nedosiahne svoje ciele.

Zabitie Haníju odsúdilo v stredu aj sýrske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré pripísalo zodpovednosť Izraelu a varovalo, že najnovšia eskalácia môže "uvrhnúť do plameňov celý región", cituje Reuters.