Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Chameneí vyhlásil päťdňový smútok za zabitého Nasralláha

Iránska veriaca žena drží portrét vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Foto: TASR/AP

Chameneí kondoloval Nasralláhovým pozostalým. Smrť vodcu Hizballáhu označil za mučenícku a sústrasť vyslovil aj v súvislosti s ďalšími obeťami piatkového útoku.

Teherán 28. septembra (TASR) - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil v sobotu päťdňový smútok za vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Chameneí kondoloval Nasralláhovým pozostalým. Smrť vodcu Hizballáhu označil za mučenícku a sústrasť vyslovil aj v súvislosti s ďalšími obeťami piatkového útoku. "Vyhlasujem päť dní štátneho smútku," povedal v iránskej štátnej televízii.

Chameneí tiež uviedol, že zabitie Nasralláha nezostane bez odozvy a v jeho ceste boja proti Izraelu budú pokračovať ďalší militanti. Vodca Hizballáhu podľa neho nebol len nejakým jednotlivcom, ale "cestou a myšlienkovou školou", ktorá bude pokračovať aj po jeho smrti. "Krv tohto mučeníka nezostane nepotrestaná," dodal. Iránsky najvyšší duchovný vodca už v predošlom vyhlásení uviedol, že osud tohto regiónu teraz "určia sily odporu na čele s Hizballáhom".

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján medzičasom zo zabitia Nasralláha čiastočne obvinil Spojené štáty, ktoré Izraelu dlhodobo dodávajú moderné zbrane. "Američania nemôžu poprieť svoju spoluúčasť," povedal.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal mnoho obetí, medzi nimi aj viacero predstaviteľov hnutia Hizballáhu, ktoré zatiaľ oficiálne potvrdilo len smrť Nasralláha. Iránske médiá krátko po tejto správe informovali, že pri útoku zahynul aj zástupca operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbás Nilforúšán.