Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Chcel podpáliť armádne náborové centrum. Muža odsúdili na 18 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko zaznamenalo vlnu podpaľačských útokov na regrutačné strediská po tom, čo prezident Vladimir Putin v septembri 2022 nariadil mobilizáciu.

Moskva 11. októbra (TASR) - Vojenský súd v ruskej Altajskej oblasti v piatok odsúdil na 18 rokov väzenia 46-ročného Sibírčana za plánovanie založenia požiaru v armádnom náborovom centre v regionálnej metropole Barnaul. Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že muž bol zadržaný v novembri 2023 pri "nevydarenom pokuse o spáchanie teroristického činu". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Rusko zaznamenalo vlnu podpaľačských útokov na regrutačné strediská po tom, čo prezident Vladimir Putin v septembri 2022 nariadil mobilizáciu. Súdy v Rusku odvtedy za tieto útoky vyniesli mnohé vysoké tresty.

Muž zo Sibíri bol obvinený, že sa spojil so zakázanou "teroristickou organizáciou" a na základe jej pokynov pripravoval zápalné fľaše, takzvané Molotovove kokteily.

Rusko od začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zintenzívnilo zásahy proti disidentom, pričom úroveň represií je porovnateľná s obdobím Sovietskeho zväzu.

Ruské médiá okrem toho informovali, že bezpečnostné zložky v prístavnom meste Feodosija na Ruskom anektovanom polostrove Krym zadržali muža podozrivého zo špionáže pre Ukrajinu.

FSB tvrdí, že 30-ročný podozrivý nasnímal a následne poslal ukrajinským bezpečnostným službám fotografie lodí Čiernomorskej flotily. Orgány začali s vyšetrovaním pre podozrenie z vlastizrady.

AFP dodáva, že Rusko často vyšetruje prípady vlastizrady a obviňuje svojich občanov zo špionáže pre Ukrajinu.