Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 23. august 2024Meniny má Filip
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko posiela Severnému Macedónsku na pomoc lietadlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Severné Macedónsko vyhlásilo v nedeľu núdzový stav v reakcii na požiare.

Záhreb 16. júla (TASR) - Chorvátsko vysiela do Severného Macedónska lietadlo typu Canadair s dvoma posádkami, aby poskytlo humanitárnu pomoc pri hasení lesných požiarov, oznámil chorvátsky minister obrany Ivan Anušič. K obdobnému kroku pristúpilo aj Slovinsko, ktoré na pomoc vysiela dva vrtuľníky. TASR o tom informuje podľa utorkových správy agentúr HINA a STA.

Severné Macedónsko vyhlásilo v nedeľu núdzový stav v reakcii na požiare. Tie v krajine vypukli v dôsledku vlny horúčav, ktorá zasiahla veľkú časť východnej a južnej Európy, pričom v mnohých krajinách teploty vzduchu prekročili 39 stupňov Celzia.

Slovinská vláda sa rozhodla vyslať vrtuľníky po tom, čo Severné Macedónsko požiadalo o pomoc prostredníctvom Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Slovinsko tak od utorka na päť dní nasadí do Severného Macedónska armádny vrtuľník AS AL 532 Cougar a policajný vrtuľník AW 169.

Keďže Slovinsko pomoc poskytne cez mechanizmus EÚ, tak európska komisia uhradí 75 percent dopravných výdavkov. Podľa slovinskej vlády pritom vyslanie vrtuľníkov bude stáť asi 400.000 eur.

Hasiči v Severnom Macedónsku v súčasnosti bojujú so 17 lesnými požiarmi, ktoré vypukli vo vyprahnutých horských oblastiach v strede a na juhu krajiny, píše HINA.