Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko vyhlásilo troch čiernohorských politikov za nežiaduce osoby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diskusia ohľadom rezolúcie o tábore Jasenovac v Čiernej Hore začala po tom, čo Podgorica podporila uznesenie Valného zhromaždenia OSN, ktoré označilo masaker Bosniakov v Srebrenici za genocídu.

Záhreb 25. júla (TASR) - Chorvátske úrady v utorok vyhlásili troch vysokopostavených koaličných politikov v Čiernej Hore za nežiaduce osoby. Urobili tak v súvislosti s ich úlohou pri prijatí uznesenia čiernohorského parlamentu, v ktorom poslanci označili vraždy v koncentračnom tábore Jasenovac počas druhej svetovej vojny za genocídu. TASR informáciu prevzala z agentúry AP, portálu European Western Balkans a vyhlásenia chorvátskeho ministerstva zahraničných vecí.

V diplomatickej nóte chorvátske ministerstvo zahraničných vecí informovalo Čiernu Horu, že predseda parlamentu Andrija Mandić, poslanec Milan Knežević a podpredseda vlády Aleksa Bečić majú zakázaný vstup do Chorvátska.

Všetci traja politici patrili medzi hlavných podporovateľov uznesenia, ktoré koncom júna prijal čiernohorský parlament a ktoré označilo vraždy v koncentračnom tábore Jasenovac za genocídu.

Tábor Jasenovac zriadil počas druhej svetovej vojny chorvátsky režim ustašovcov, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Podľa odhadov ustašovci v Jasenovaci zavraždili viac ako 77.000 väzňov najmä srbského, židovského a rómskeho pôvodu.

Záhreb vo svojom stanovisku uviedol, že uznesenie čiernohorského parlamentu je neakceptovateľné, nevhodné a nepotrebné a jeho zámerom nie je uctiť si pamiatku obetí, ale zneužiť ju na krátkodobé politické ciele.

"Ich konanie nemožno v žiadnom prípade považovať za dobre mienené a nie je ani v súlade s deklarovaným cieľom Čiernej Hory, ktorým je členstvo v Európskej únii," uvádza ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Diskusia ohľadom rezolúcie o tábore Jasenovac v Čiernej Hore začala po tom, čo Podgorica podporila uznesenie Valného zhromaždenia OSN, ktoré označilo masaker Bosniakov v Srebrenici za genocídu. V roku 1995 ho vykonali srbské jednotky, ktoré zavraždili viac ako 8000 Bosniakov.

V Čiernej Hore žije viac ako 600.000 Srbov. Prosrbské strany, ktoré majú v súčasnosti v parlamente väčšinu, preto požadovali prijatie podobného uznesenia aj ohľadom tábora Jasenovac.

Analytici pre portál European Western Balkans upozorňujú, že prijatím uznesenia sa protieurópske strany v Čiernej Hore pravdepodobne snažia spomaliť integračný proces s EÚ vytvorením napätia medzi Podgoricou a Záhrebom.