Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky premiér kritizuje primátora Dubrovníka za ustašovský pokrik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

AFP píše, že v Chorvátsku v uplynulých rokoch narastá miera tolerancie pre toto obdobie histórie a kritici obviňujú úrady, že používanie symbolov ustašovcov netrestajú.

Záhreb 22. júla (TASR) - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v pondelok kritizoval primátora mesta Dubrovník, ktorý na verejnosti vyslovil slogan ultranacionalistického režimu ustašovcov z druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Mato Frankovič, člen Plenkovičovho Chorvátskeho demokratického spoločenstva (HDZ), v nedeľu v meste Imotski pri príležitosti otvorenia pamätného parku veteránov vojny za nezávislosť Chorvátska v 90. rokoch minulého roka zakončil svoj prejav slovami "Za dom spremni!" (Za vlasť, pripravený!).

Tento slogan sa považuje za chorvátsky ekvivalent starej nemeckej frázy "Seig Heil" (Sláva víťazstvu), ktorá sa používala počas nacistického režimu ako všeobecný pozdrav.

Frankovič v reakcii na ostrú kritiku zo strany opozície argumentoval, že ustašovský slogan nepoužil "v kontexte druhej svetovej vojny", ale vojny za nezávislosť Chorvátska od Juhoslávie v rokoch 1991 - 1995. Vtedy sa k pokriku hlásili chorvátske polovojenské jednotky HOS.

Premiér Plenkovič to v pondelok označil za politicky neprijateľné. Podľa neho HDZ ani vláda neukončujú svoje prejavy týmto sloganom. Dodal, že o vyvodení dôsledkov voči primátorovi Dubrovníka rozhodnú úrady.

Pronacistický režim ustašovcov v súlade so svojimi rasovými zákonmi perzekvoval a zavraždil stovky tisíc etnických Srbov, Židov, Rómov i niektorých Chorvátov.

AFP píše, že v Chorvátsku v uplynulých rokoch narastá miera tolerancie pre toto obdobie histórie a kritici obviňujú úrady, že používanie symbolov ustašovcov netrestajú.

Hoci bol Nezávislý štát Chorvátsko počas druhej svetovej vojny fakticky pod kontrolou nacistického Nemecka, sympatizanti s vtedajším režimom v súčasnosti vnímajú ustašovcov ako de facto zakladateľov aj dnešného štátu.