Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky premiér Plenkovič vzdal poctu srbským vojnovým obetiam

Na archívnej snímke Andrej Plenkovič. Foto: TASR/AP

Chorvátska vláda prisľúbila, že zlepší krehké vzťahy s etnickými Srbmi. Plenkovič počas ceremónie vyjadril hlbokú ľútosť nad závažným zločinom proti nevinným a bezbranným ľuďom.

Varivode 28. septembra (TASR) - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič si v pondelok pripomenul pamiatku etnicky srbských civilistov zavraždených v 90. rokoch koncom vojny za nezávislosť Chorvátska.

Ide o najnovšie gesto zmierenia zo strany Záhrebu, informovala tlačová agentúra AFP.

Plenkovič sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti venovanej deviatim srbským civilistom zmasakrovaným 28. septembra 1995 v juhochorvátskej obci Varivode po vojenskej operácii Búrka, ktorá zabezpečila chorvátskej armáde opätovné získanie územia ovládaného srbskými povstalcami a prakticky viedla k ukončeniu vojny.

Obete boli usmrtené strelou do hlavy z bezprostrednej blízkosti priamo pred svojimi obydliami takmer dva mesiace po zmienenej operácii, pričom nikoho za tento zločin nestíhali.

Chorvátska vláda prisľúbila, že zlepší krehké vzťahy s etnickými Srbmi. Plenkovič počas ceremónie vyjadril hlbokú ľútosť nad "závažným zločinom proti nevinným a bezbranným ľuďom".

"Tento zločin je potupou moderného Chorvátska a zneuctením ideálov, za ktoré bojovala drvivá väčšina chorvátskych veteránov, medzi ktorými boli aj Srbi," uviedol premiér a dodal, že vojnové zločiny spáchané na etnických Srboch "nemožno nijako ospravedlniť".

Chorvátsky vicepremiér Boris Miloševič, ktorý je etnickým Srbom, označil pondelkovú spomienkovú slávnosť za "významnú udalosť".

"Je to veľmi silné, symbolické gesto, ktoré hlása, že tieto obete si taktiež zaslúžia empatiu a rešpekt," povedal novinárom Miloševič. Vicepremiér sa v auguste stal prvým Srbom, ktorý sa zúčastnil na každoročných oslavách výročia operácie Búrka.

Vojna za nezávislosť Chorvátska si v rokoch 1991 - 1995 vyžiadala viac než 20.000 životov, pričom počas konfliktu, ale aj po jeho skončení utieklo z Chorvátska zhruba 200.000 etnických Srbov. Približne polovica z nich sa neskôr vrátila a momentálne tvorí 4,5 percenta obyvateľstva 4,2-miliónového Chorvátska.