Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Christodulides: Zjednotenie Cypru je jedinou cestou

Na snímke zo 6. júna 2024 stopy po streľbe sa nachádzajú na opustenej budove, ktorá sa nachádza v tzv. zelenej línii - 180 kilometrov dlhej nárazníkovej zóny pod kontrolou OSN - v centre rozdeleného cyperského hlavného mesta Nikózia. Národnostne zmiešaný Cyprus získal nezávislosť od Spojeného kráľovstva v roku 1960. O 14 rokov neskôr však došlo k rozdeleniu tohto ostrova ležiaceho vo východnom Stredomorí po tom, ako sa na ňom vylodili v júli 1974 tureckí vojaci v reakcii na prevrat, ktorý uskutočnili stúpenci zjednotenia ostrova s Gréckom. Od začiatku tureckej invázie na Cyprus uplynie 50 rokov v sobotu 20. júla 2024. Zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva i poriadku na ostrove je od marca 1964 cieľom mierovej misie OSN na Cypre (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus, UNFICYP). Slovensko je súčasťou mierovej misie UNFICYP 23 rokov. V súčasnosti zabezpečuje úlohy 239 príslušníkov Ozbrojených síl SR a päť policajtov. Celkovo má misia UNFICYP aktuálne viac ako tisíc členov. Foto: TASR/AP

Cyperský prezident ešte v piatok vyzval na obnovenie mierového dialógu.

Nikózia 20. júla (TASR) - Cyperský prezident Nikos Christodulides v sobotu pri príležitosti 50. výročia invázie tureckých síl na sever ostrova vyhlásil, že jedinou cestou vpred je zjednotenie Cypru. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a DPA.

Christodulides povedal novinárom v Nikózii počas podujatia k 50. výročiu rozdelenia ostrova, že "neexistuje iná možnosť" než zjednotenie.

"Nech už (turecký prezident Recep Tayyip) Erdogan a jeho zástupcovia v okupovaných oblastiach hovoria alebo robia, čo chcú, Turecko je aj po 50 rokoch zodpovedné za porušovanie ľudských práv celého cyperského ľudu a za porušovanie medzinárodného práva," uviedol Christodulides po spomienkovej bohoslužbe na juhu Nikózie, posledného rozdeleného hlavného mesta Európy.

Erdogan počas svojej sobotňajšej návštevy samozvanej Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva len Ankara, zdôraznil, že obnovenie rozhovorov o budúcnosti ostrova pod vedením OSN nikomu neprospeje a riešenie v podobe federatívneho usporiadania Cypru nie je možné.

Cyperský prezident ešte v piatok vyzval na obnovenie mierového dialógu. Podľa jeho vlastných slov by to bolo v záujme uctenia si pamiatky tých, ktorí sa obetovali, aby mohla existovať Cyperská republika.

Proti súčasnému stavu rozdelenia ostrova na dva štáty sa stavia nielen medzinárodné uznaná cyperská vláda v Nikózii, ale aj Európska únia a Organizácia spojených národov. Turecko svojou inváziou v roku 1974 zabralo viac než tretinu ostrova a vyhnalo najmenej 160.000 cyperských Grékov na juh.

Erdogan a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa separátne zúčastňujú na podujatiach na oboch stranách rozdeleného ostrova, zachovávajúc vzájomný rešpekt a podporu, uzatvára AFP.