Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Čile, Kostarika a Peru odmietajú výsledky volieb vo Venezuele

Venezuelský prezident Nicolás Maduro gestikuluje po jeho hlasovaní v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Caracase 28. júla 2024. Foto: TASR/AP

Peru si v súvislosti s výsledkami volieb povolalo na konzultácie svojho veľvyslanca vo Venezuele.

Santiago/San José/Lima 29. júla (TASR) - Čilský prezident Gabriel Boric a jeho kostarický náprotivok Rodrigo Chaves v pondelok odmietli výsledky prezidentských volieb vo Venezuele, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Nicolás Maduro. Peru si v súvislosti s výsledkami volieb povolalo na konzultácie svojho veľvyslanca vo Venezuele. Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel zagratuloval Madurovi a jeho víťazstvo označil za historické. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Prezident Čile v noci na pondelok vyhlásil, že výsledkom, ktoré oznámil venezuelský volebný orgán a ktoré vyhlásili prezidenta Madura za víťaza so ziskom 51,2 percenta hlasov, je ťažké uveriť. Boric v príspevku na sieti X taktiež požadoval "úplnú transparentnosť zápisníc a procesu a aby medzinárodní pozorovatelia, ktorí nie sú zaviazaní vláde, zodpovedali za pravdivosť výsledkov". Zároveň oznámil, že Čile neuzná žiadny výsledok, ktorý nie je overiteľný.

Kostarický prezident odmietol výsledky prezidentských volieb a označil ich za "podvodné". "Kostarická vláda kategoricky odmieta vyhlásenie Nicolása Madura za prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky, ktoré považujeme za podvod," povedal Chaves na X.

Peruánsky minister zahraničných vecí Javier González-Olaechea oznámil, že vzhľadom na veľmi závažné oficiálne vyhlásenia venezuelských volebných orgánov" predvolal na konzultácie veľvyslanca Limy vo Venezuele. Zároveň odsúdil "extrémne nezrovnalosti s úmyslom podvodu zo strany venezuelskej vlády" a dodal, že Peru nebude akceptovať porušenie vôle venezuelského ľudu.

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares vyzval Venezuelu, aby zabezpečila úplnú transparentnosť pri sčítavaní hlasov. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na sieti X napísal, že je zmätený z výsledkov volieb a požiadal, aby boli overené sprístupnením dokumentov, ktoré dokážu Madurovo víťazstvo.

Prezident Kuby na sieti X oznámil, že telefonoval s Madurom, aby mu zablahoželal. "Hovoril som s bratom Nicolásom Madurom, aby som mu v mene strany, vlády a kubánskeho ľudu srdečne zablahoželal k dosiahnutému historickému volebnému triumfu po pôsobivom vystúpení venezuelského ľudu," napísal Díaz-Canel.

Madurovi k volebnému víťazstvu zablahoželala aj Čína, oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Maduro sa stal víťazom prezidentských volieb, v ktorých podľa výsledkov zverejnených Národnou volebnou radou porazil opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutia, ktorý získal 44,2 percenta hlasov. Venezuelská opozícia však tvrdí, že víťazom volieb je opozičný kandidát Urrutia .