Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Čile nariadilo zatknúť policajta, ktorý údajne zhodil mladíka z mosta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Luis Hidalgo

Video zachytáva policajta, ktorý narazil do bežiaceho 16-ročného chlapca a ten následne preletel cez zábradlie mosta.

Santiago 5. októbra (TASR) - Čilské úrady vydali zatykač na policajta, ktorý údajne zhodil z mosta mladého muža počas piatkovej demonštrácie v hlavnom meste Santiago. Informácie priniesla v pondelok agentúra DPA.

Policajt čelí obvineniu z pokusu o vraždu. Vypočúvanie vysielali naživo cez internet. Zábery z incidentu, ktorý sa odohral v piatok večer, vyvolal v Čiľanoch rozhorčenie. Video zachytáva policajta, ktorý narazil do bežiaceho 16-ročného chlapca a ten následne preletel cez zábradlie mosta.

Mladík pád z približne sedemmetrového mosta prežil a dopadol na breh rieky Río Mapocho. Podľa miestnych médií pri páde utrpel traumatické poranenie mozgu a zlomeninu zápästí. Jeho stav je stabilizovaný.

Tamojší úrad prokuratúry navyše policajta žaluje za neposkytnutie prvej pomoci a za nepravdivú výpoveď.

V októbri a novembri minulého roka vyšli do čilských ulíc tisíce ľudí a požadovali lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a odklon od neoliberálneho ekonomického systému. Na minuloročných protestch zasahovali bezpečnostné zložky, ktoré obvinili z viac ako 30 úmrtí.

Podľa čilského Národného inštitútu pre ľudské práva (INDH) počas demonštrácií 460 ľudí utrpelo poranenie očí spôsobené gumovými projektilmi.